OVO JE PUTINOV I LUKAŠENKOV ODGOVOR ZAPADU: Masovne zajedničke vojne vežbe održaće se već u januaru 2022!
Foto: AP Tatyana Zenkovich

jasno

OVO JE PUTINOV I LUKAŠENKOV ODGOVOR ZAPADU: Masovne zajedničke vojne vežbe održaće se već u januaru 2022!

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da će Rusija i Belorusija održati zajedničke vojne vežbe početkom iduće godine.

Putin je pozdravio predlog beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da se održi još jedna tura vojnih vežbi i rekao da bi one mogle da se organizuju u februaru ili martu.

U izjavama tokom sastanka sa Lukašenkom u Sankt Peterburgu Putin je dodao da će vojni zvaničnici koordinisati detalje. ; Ova izjava data je u vreme kada rusko gomilanje trupa blizu Ukrajine izaziva strahovanja zapada od moguće ruske invazija.

Rusija je negirala da ima planove da napadne svog suseda ali je pozvala SAD i njihove saveznike da daju garancije da se NATO neće proširiti na Ukrajinu ili tamo rasporediti svoje trupe i oružje, zahtebe koje je Zapad odbacio.

Rusija i Belorusija imaju sporazum o savezu koji predvidja bliske političke, ekonomske i vojne veze i Moskva čvrsto podržava Lukašenka koji je pod pritiskom Zapada. Taj pritisak Zapada pojačao se posle brutalnog suzbijanja demonstranata u Belorusiji posle Lukašenkovog izbora na šesti mandat na predsedničkim izborima u avgustu 2020. koji su prema opoziciji i Zapadu bili namešteni.

Tenzije su dodatno porasle od letos i dolaska hiljade migranata i izbeglica na granice Belorusije sa članicom EU Poljskom. EU je optužila Lukašenka da uzvraća zbog zapadnih sankcija i nagovara izbeglice da dodju u Belorusiju i odatle ulaze u Poljsku. U znaku podrške Lukašenku Rusija je održala velike vojne vežbe sa Belorusijom u septembru i poslednjih nedelja više puta poslala svoje bombardere sa nuklearnim kapacitetom u patrolu iznad Belorusije. ; Danas su ruski i beloruski lovci zajedno patrolirali belorusikm vazdušnim prostorom.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track