GANI O NAPUŠTANJU KABULA: Rekao mi je da imam 2 minuta! Nisam znao da mi je to poslednji dan u Avganistanu! Sada sam ŽRTVENI JARAC
Foto: EPA / HEDAYATULLAH AMID

bivši predsednik avganistana

GANI O NAPUŠTANJU KABULA: Rekao mi je da imam 2 minuta! Nisam znao da mi je to poslednji dan u Avganistanu! Sada sam ŽRTVENI JARAC

Planeta -

Bivši predsednik Avganistana Ašraf Gani koji je naveliko kritikovan zbog napuštanja zemlje pred naletom talibana, branio je odluku rekavši da je to učinio da bi sprečio razaranje Kabula.

Gani je otkrio u intervjuu za BBC da se probudio 15. avgusta ne znajući da će mu to biti poslednji dan u svojoj zemlji. On je rekao da je postao svestan da napušta Avganistan tek kada je njegov avion poleteo iz Kabula.

Gani je oštro kritikovan zbog napuštanja zemlje u tom trenutku. Sada se nalazi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Bivši predsednik Avganistana napomenuo je da su 15. avgusta talibani pristali da ne ulaze u Kabul, ali da se to dogodilo dva sata kasnije.

"Dve različite frakcije talibana dolazile su iz dva pravca. Mogućnost velikog sukoba među njima, uništavanja grada od pet miliona ljudi i donošenja haosa ljudima bila je ogromna" istakao je Gani.

On je dozvolio da Kabul napuste njemu bliski ljudi, uključujući njegovu suprugu i savetnika za nacionalnu bezbednost, a potom je čekao automobil da ga odveze u Ministarstvo odbrane.

Automobil nije došao, a savetnik za nacionalnu bezbednost se vratio sa uplašenim šefom predsedničkog obezbeđenja, koji je rekao da će "svi biti pobijeni" ako pruže otpor.

"Nije mi dao više od dva minuta. Moje instrukcije su bile da se pripremim za odlazak u grad Kost. Rekao mi je da je Kost pao, kao i Džalalabad. Nisam znao kuda da idemo. Tek kada smo poleteli, postao sam svestan da napuštamo Kabul. To se desilo iznenada" ispričao je Gani.

Ašraf Gani
foto: EPA / HEDAYATULLAH AMID

Gani tvrdi da nije imao izbora i da je tako postupio da bi spasio živote. On je rekao da je pretvoren u "žrtvenog jarca" za trenutnu krizu i haos u Afganistanu.

Takođe, rekao je da je pogrešio što je "verovao međunarodnim partnerima", rekavši da su ga neprestano pritiskali i potkopavali njegov autoritet.

Pretpostavka da će strpljenje međunarodne zajednice večno trajati bila je "ogromna greška".

Kurir.rs / Index.hr, Foto: EPA / HEDAYATULLAH AMID

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track