RUSIJA JE I OVE GODINE MEĐU TOP IZVOZNICIMA ORUŽJA: Ali jednu zemlju ne očekujete da vidite mžu kupcima VIDEO
Foto: Reuters

statistika

RUSIJA JE I OVE GODINE MEĐU TOP IZVOZNICIMA ORUŽJA: Ali jednu zemlju ne očekujete da vidite mžu kupcima VIDEO

Planeta -

Krajem 2021. Rusija će sa mnogim zemljama sveta potpisati sporazume o prodaji naoružanja u vrednosti od 55 milijardi dolara. Reč je o izvozu aviona, PVO sistema i pušaka Kalašnjikov – prenosi Russia Beyond.

Rusija je 2021. zadržala svoje mesto na listi pet najvećih svetskih izvoznika oružja, zajedno sa Sjedinjenim Državama, Kinom, Nemačkom i Francuskom. Rusija čini oko 20% ukupnog svetskog izvoza oružja.

Uprkos pandemiji, Ruska Federacija je uspela da sklopi dodatne ugovore za isporuku naoružanja u vrednosti od 10 milijardi dolara 2021. godine. Ovo je sredinom novembra saopštio Dmitrij Šugajev, direktor Federalne službe za vojno-tehničku saradnju. Ruski vojni ugovori procenjuju se na ukupno 55 milijardi dolara. Dostava je po planu.

Evo najskupljih ugovora sklopljenih u protekloj godini za koje je javnost saznala.

Rad između Koncerna Kalašnjikov i indijske vojske bio je glavna tema 2021. godine. Ruski proizvođač oružja potpisao je sa Nju Delhijem ugovor vredan 590 miliona dolara za proizvodnju automata AK-203 u fabrici u Korviju u Utar Pradešu.

Kompanija će pokrenuti potpuno licenciranu proizvodnju ovog oružja koje će koristiti indijske oružane snage.

Prema ugovoru, Nju Delhi će proizvesti 671.427 automata AK-203. Proizvodnja jedne kopije koštaće 958 dolara.

AK-203 je serija pušaka Kalašnjikov specijalno napravljenih za indijsku vojsku. Oružje koristi municiju kalibra 7,62k39 i ima nekoliko ergonomskih varijacija u poređenju sa drugim modernim puškama Kalašnjikov.

„AK-203 je takođe poboljšao preciznost vatrene moći. Oružje je dobilo novi rukohvat, preklopni kundak sa podesivom dužinom i Picatinni šine na vrhu i na dnu na koje može da se koristi čitav niz nišana, držača i lampi koje koristi indijska vojska. biti priložen“, rekao je on.Vladimir Onokoj iz Odeljenja za vojno-tehničku saradnju Koncerna „Kalašnjikov“.

On ističe da mašina ima i novi kompenzator trzaja, koji je specijalno napravljen za indijsku vojsku. Ima takvu konstrukciju da se prigušivač brzo ugrađuje bez uklanjanja kompenzatora trzaja.

Indija je i dalje jedan od glavnih kupaca ruskog naoružanja. Zaključivanje drugog velikog posla sa ruskim oružarima najavljeno je još 2018. godine, kada su obe strane potpisale ugovor vredan 5,8 milijardi dolara, koji se odnosi na proizvodnju PVO sistema S-400. Moskva će isporučiti prvu seriju ovih raketnih sistema kasnije ove godine.

„Danas je S-400 i dalje najnapredniji sistem protivvazdušne odbrane na svetu. Može da obori sve moderne i perspektivne vazdušne ciljeve, od bombi do nevidljivih borbenih aviona i krstarećih raketa“, rekao je Ivan Konovalov, direktor razvoja u 21. veku. Fond za promociju tehnologije.

Prema rečima stručnjaka, Indija je prvi strani partner Rusije koji je dobio ovaj sistem.

Ruska Federacija je 2021. godine potpisala ugovor o oružju vredan 1,7 milijardi dolara sa 17 afričkih zemalja. „Rosoboroneksport“ (kompanija zadužena za sve isporuke naoružanja u inostranstvo) nije precizirala koje se konkretno oružje isporučuje u region, ali je rekao da je reč o helikopterima, sistemima PVO, pomorskoj opremi, lakim oklopnim vozilima i vatrenom oružju za agencije za sprovođenje zakona.

„Od početka 2021. sva prodaja oružja u inostranstvu bila je pod pečatom državne tajne. Zbog toga „Rosoboroneksport“ u većini slučajeva navodi samo asortiman opreme koja se isporučuje u region, osim ako informacije o poslu ne procure u javnost preko strani mediji“, rekao je Dmitrij Litovkin, izvršni urednik Nezavisimoe voennoe obozrenie.

On ističe da je Rusija tokom vojne izložbe sredinom 2021. godine predstavila oklopne transportere BTR-80 i čitav asortiman najnovijih automata AK (AK-12, AK-15, AK-19, AK-308 itd. .), kao i protivtenkovske rakete Kornet. Stoga se ovo oružje može naći na listi potencijalnih izvoznih ugovora.

Tokom vojnih izložbi na Bliskom istoku, Rusija je zaradila 1,3 milijarde dolara i najavila buduće isporuke koje će doneti preko 2,5 milijardi dolara kada se ugovori potpišu. Istovremeno, Ruska Federacija je predstavila svoj novi jednomotorni lovac pete generacije „Šah mejt“, kao i borbene dronove testirane u Siriji i novi putnički avion za letove srednje dužine MS-21.

Ovde su sve detaljne informacije o ovim avionima, kao i informacije o potencijalnim sporazumima koje Rusija planira da potpiše sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i drugim zemljama u regionu.

Uprkos američkim sankcijama, ruske vojno-industrijske kompanije postavile su rekord u snabdevanju SAD municijom. Prema podacima Biroa za spoljnu trgovinu SAD za popis stanovništva, koje citira ruski poslovni list RBK, tokom prvih deset meseci ove godine američke kompanije uvezle su rusku municiju za vatreno oružje u vrednosti od 157,9 miliona dolara. To je oko 7,7 miliona metaka za AK karabine na civilnom tržištu.

„Sankcije SAD, koje su uvedene nedavno, u avgustu 2021, dodatno ograničavajunjena licencirana kupovina malokalibarskog oružja i municije od Rusije za njega. Američke kompanije pokušavaju da nabave što je moguće više municije za svoje klijente pre nego što sankcije budu u potpunosti na snazi. Za par godina nova ograničenja će u potpunosti sprečiti uvoz ruske municije u SAD, pa će američke kompanije morati da traže nove dobavljače municije za automatske puške AK“, kaže Litovkin.

„Rosoboroneksport” nije objavio vrednost vojnih sporazuma sa zemljama Zajednice nezavisnih država. Ipak, poznato je da je Moskva i 2021. godine i dalje bila glavni snabdevač oružjem ovim zemljama. Izvoz oružja u Zajednicu nezavisnih država i dalje je važan deo vojne saradnje Moskve i njenih saveznika u regionu.

Glavni uvoznici ruskog naoružanja su Kazahstan i Belorusija. Kazahstan je dobio pet diviziona sistema PVO S-300PS i 16 višenamenskih lovaca Su-30 generacije 4+. Rusija je takođe produžila ugovore sa Kazahstanom u vezi sa isporukom lovaca Su-30SM.

Tokom proteklih godina, izvoz ruskog oružja u Belorusiju se utrostručio u poređenju sa sredinom 2010-ih. To su uglavnom sistemi PVO i avioni za lokalne snage PVO.

Od ranih 2000-ih, Rusija trguje i proizvodi oružje sa sedam južnoameričkih zemalja. To su Argentina, Brazil, Kolumbija, Ekvador, Peru, Urugvaj i Venecuela.

„Moskva proizvodi i prodaje helikoptere, laka oklopna vozila, sisteme protivvazdušne odbrane i malokalibarsko oružje za lokalnu policiju. Naš najveći klijent u regionu je Venecuela. Njena vojska je uglavnom opremljena oružjem ruske proizvodnje“, rekao je Litovkin.

On ističe da su Moskva i Karakas potpisali ugovore o prodaji naoružanja vrednog milijardu dolara, koje pokriva čitav spektar kopnenih vozila, vatrenog oružja i helikoptera.

Prema otvorenim izvorima, Venecuela je kupila oklopnu pešadijsku opremu, uključujući borbena vozila pešadije BMP-3M i oklopne transportere BTR-80A. Takođe ima ugovore o nabavci artiljerijskih sistema poput Msta-S i višecevnih raketnih bacača Grad. Venecuela je takođe potpisala ugovore o kupovini tenkova T-72B1 i protivvazdušnih raketnih sistema S-300VM, Buk-M2 i Tor-M1.

Vazduhoplovstvo Venecuele nabavilo je i ruske borbene i transportne avione: Mi-17-1B „Panare“, Mi-26T2 „Pemon“ i Mi-35M2 „Caribe“, kao i višenamenske lovce Su-30MK2V – prenosi Russia Beyond.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track