OTKAZANO ČAK 500 LETOVA USRED SEZONE PRAZNIKA Krivci nisu samo omikron i sneg: Moglo bi da potraje i nedelju dana
Foto: Patriotic Alien / Alamy / Alamy / Profimedia

muku muče

OTKAZANO ČAK 500 LETOVA USRED SEZONE PRAZNIKA Krivci nisu samo omikron i sneg: Moglo bi da potraje i nedelju dana

Planeta -

Američki avioprevoznici muku muče sa nestašicom osoblja zbog rasta broja zaraženih korona virusom zbog novog soja omikrona, a vremenske prilike u tome im dodatno odmažu.

Već nekoliko dana beleže se neuobičajeno snažne mlazne struje koje utiču na transkontinentalne letove. Oni koji su u sredu putovali prema istoku stizali su sat vremena ranije od predviđenog roka, dok su letovi prema zapadu bili sporiji, a neki su kasnili i do 45 minuta.

Početkom ove nedelje vetrovi su bili toliko jaki da je avion Ameriken Erlajnsa koji je leteo iz Bostona za Finiks morao da stane u Oklahoma Sitiju kako bi natočio gorivo, izvestio je Wall Street Journal.

Ričard Ban, meteorolog u Nacionalnom meteorološkom servisu rekao je za WSJ da su nad Velikim Jezerima, koja se nalaze na američko-kanadskoj granici, zabeleženi vetrovi brzine 370 kilometara na sat i da bi mlazna struja mogla da ostane jaka nedelju dana.

Kako bi se osigurala tačnost reda letenja, Federalna uprava vazduhoplovstva najavila je regulaciju rasporeda. Hiljade letova je otkazano u poslednjih nekoliko dana zbog snega na pacifičkom severozapadu i srednjem zapadu u kombinaciji sa nedostatkom radne snage jer su piloti, stjuardese i drugi članovi posade bili pozitivni na kovid-19.

Podaci o letovima na platformi Flight Aware govore da je međunarodni aerodrom Sijetl-Takoma najjače pogođena, iako iznadprosečne brojke otkazivanja letova beleže i aerodrome Njuark Liberti, Čikago O'Hara i Los Anđeles. U sredu se već znalo da će za četvrtak morati da bude otkazano 500 letova i to baš u praznično vreme kada mnogi Amerikanci posećuju porodice i prijatelje ili odlaze na godišnji odmor.

Mlazna struja je atmosfersko strujanje vrlo velike brzine koje duva oko cele Zemlje u smeru zapad-istok. Nalazi se u sloju tropopauzi (između troposfere i stratosfere) na visini od 10 do 15 kilometara iznad Zemljine površine.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track