PREPOZNALI GA PO PRSTENU: Dva HELFAJERA u KOMANDANTA SENKU! Kako su Amerikanci pre 2 godine likvidirali Kasema Solejmanija!
Foto: EPA/Iran's Supreme Leader Office H

arhitekta pobede nad islamskom državom

PREPOZNALI GA PO PRSTENU: Dva HELFAJERA u KOMANDANTA SENKU! Kako su Amerikanci pre 2 godine likvidirali Kasema Solejmanija!

Planeta -

Trećeg januara nove 2022. navršilo se tačno dve godine od smrti iranskog generala Kasema Solejmanija zvanog još i "Komadant Senka", arhitetka šiitskog uspona na Bliskom istoku, i čeveka koji je sa svojom elitnom jednicom "Al Kuds" (Jerusalim) porazio Al Kaidu i Islmasku državu u Iraku i Siriji.

Bio je petak 3. januar 2020. kada je iz putničkog aviona izašao muškarac u ranim 60 -tim godinama u pratnji naoružanih telohranitelja i ušao u u terenac koji je bio deo većeg konvoja. Kad je konvoj vozila već bio na izlasku sa piste iz aviona su pušteni i ostali putnici da izađu. Misteriozna ličnost nastavila je put bez ikakve pasoške kontrole.

Kasem Sulejmani
foto: EPA/Iran's Supreme Leader Office H

Ispred dva vozila kretao se mini bus marke Hjundaji sa 15 naoružanih čuvara, iza njih je bila tojota Avlon u kojo jej sedeo ON general-major iranske Revolucionarne garde Pasdaran Kasem Solejmani i komandant Al Kuds brigade i glavni arhitekta pobede nad Islamskom državom i građanskom ratu u Siriji i Iraku. Sa njim u društvu sa njim je bio komandant formacije Kataib Hezbollah Abu Mahdi al-Muhandis.

Konvoj se kretao nekih 11 minuta i pošto su prošli nekoliko kontrolnih punktova i izašli iz zone aerodroma mini bus Hjundaji je nestao iznenada u plamenu, pogodila ga je prva raketa i vozilo je plamen pojeo. Vozač Tojote u kojoj je bio Sulejmani pokušao je da izbegne zapaljeno vozilo, misleći da je u pitanju improvizovana eksplozivna naprava, kada ga je pogodila druga raketa. Usledio je udar i treće rakete, sa čime je operacija bila gotova, a meta uništena.

Iračkoj policiji je ostalo samo da obavi uviđaj i identifikuje stradale među kojima je bio i Solejmani koji je prepoznat po prstenu. Na Bliskom istoku osledio je šok kada se saznalo da je likvidiran „komandant Senka“ u predgrađu Bagdada.

Kasem Sulejmani
foto: EPA/Abedin Taherkenareh

Ubrzo se saznalo ko je izveo napad američki dron MQ-9 Reaper koji je lansirao tri projektila tipa helfajer koja su likvidirala „Komandanta Senku“.

Međutim Amerikanci su u ovoj priči bili direktni izvršioci, a obaveštajna podrška za ovu operaciju došla je zapravo iz Izraela, koji je čitavu operaciju pripremio mesecima unapred organizujući višemesečnu obaveštajnu pripremu.

Osveta u vidu raketiranja usledila je par dana posle sahrane.

Potpis za likvidaciju

Odluka o ubistvu Solejmanija doneta je 3. decembra 2019. godine direktnom telefonskom razgovoru Donalda Trampa i Benijamina Netanijahua, koji su se konsultovali oko ove likvidacije.

Kada je Iranska revolucionarna garda, oborila američki izviđački dron iznad moreuza Ormuz, 20. juna 2019. godine, Donald Tramp je potpisao izvršnu naredbu za ubistvo generala Solejmanija. Samo nekoliko dana kasnije, SAD su zaključile i odbrambeni pakt sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.Takođe Donald Tramp započeo je postupak Trampovog impičmenta, a 21. novembra 2019. izraelski tužilac je optužio tadašnjeg premijera Benjamina Netanijahua za tri krivičnih dela korupcije.Trebalo je nači hitan izlaz. Na savetu izraelske vlade i bezbednosnih službi novembra 2019. mosadovi analitičari saopštili su da su se stvorili uslovi za ubistvo Kasema Solejmanija. Poruka Donaldu Trampu saopštena je preko državnog sekretara Majka Pomepa. Operativci na terenu saopštili su da imaju pod lupom čitavu rutu kretanja Kasema Solejmanija.

O učešću MOSAD-a u likvidaciji pisao je i maja 2021. Jerusalem post, koji navodi da je Izrael pomogao SAD -u da prati Kasema Solejmanija tako što je nadzirao njegov mobilni telefon, jer su Izraelci imali sve Solejmanijeve broje mobilnih telefona, koje su zatim predali Amerikancima koji su ih detaljno prečešljali i otkrili trenutni, koji je koristio u Iraku, koji ih je doveo direktno do njega.

Kurir.rs/A.Mlakar

Ko je bio general Senka

Kasem Solejmani rođen je 11. marta 1957. godine u selu , u provinciji Kerman u Iranu. Po završenoj školi seli se u grad Kerman gde neko vreme radi na građevini. U osamnaestoj godini, 1975. zapošljava se u gradskom vodovodu a večeri provodi slušajući propovedi hodže Kamijaba, štićenika budućeg vrhovnog verskog vođe Irana, Ali Hamneija. Vojna karijera započela je u iračko-iranskom ratu. Postao je najmlađi komandant 41. Tarala divizije. Sa završetkom rata Solejmani postaje komandant Iranske revolucionarne garde u rodnom Kermanu. Kasemovo ratno iskustvo pomaže mu u presretanju krijumčarskih kanala i razbijanju konvoja. Neki izvori ga povezuju sa građanskim ratom na području bivše Jugoslavije da je predvodio iranske paravojne formacije koje se bore na muslimanskoj strani u Bosni i Hercegovini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track