NJIMA NE SMETA DA IM ZAVIRITE KROZ PROZOR Oni su vesela, otvorena i liberalna nacija, a da li znate zašto Holanđani nemaju zavese?
Foto: Aliaksei Skreidzeleu / Panthermedia / Profimedia

otvorenost u svakom smislu

NJIMA NE SMETA DA IM ZAVIRITE KROZ PROZOR Oni su vesela, otvorena i liberalna nacija, a da li znate zašto Holanđani nemaju zavese?

Planeta -

Holanđani su poznati kao jedan od najveselijih i prijateljski nastrojenih naroda na svetu: zdravlje, sigurnost i sveopšte zadovoljstvo prioriteti su kojima se u ovoj zemlji teži. Takođe, njihova kultura se opisuje kao izrazito liberalna i otvorena, a tabu teme su nepoznanica.

Ako ste ikada posetili zemlju lala i vetrenjača, sigurno ste osetili opisanu atmosferu, kao i doživeli da njeni stanovnici nemaju problem sa deljenjem svoje privatnosti. Jedan od pokazatelja navedenog je neobičan – u Holandiji ćete na retko kom prozoru videti zavese!

Neobična arhitektura

Holandska arhitektura i stambene zgrade prve su stvari koje će vas u ovoj zemlji oduševiti. Sve zgrade vizuelno su slične, jako uske i visoke, a dominantni materijali su cigla i drvo. Istorijski, država je oporezivala gradnju u širinu, a Holanđani su se snašli pa su svoje nekretnine počeli da grade u visinu kako bi plaćali manje poreze.

0301733940, Amsterdam, Holandija, tradicionalne stare zgrade u Amsterdamu, arhitektura
foto: Graham Hardy / Alamy / Alamy / Profimedia

Tako primera radi, šetajući uz kanale Amsterdama ujedno ćete šetati i uz niz uskih, visokih, spojenih kuća sa najviše pet spratova i tri uska prozora po spratu. Na tim prozorima nećete videti zavese. Evo i zašto.

Otvorenost u svakom smislu

Šetajući ulicama holandskih gradova, posebno uveče, moći ćete da zavirite u tuđe domove i vidite njihovu unutrašnjost. Holanđanima to nije neobično, upravo suprotno, poželjno je.

0196923964, Amsterdam, Holandija, tradicionalne stare zgrade u Amsterdamu, arhitektura
foto: Collpicto / Alamy / Alamy / Profimedia

Prihvaćeno objašnjenje ove pojave potiče od kalvinizma, grane protestantizma, koja nalaže da iskreni građani nemaju šta da skrivaju, a da zavese na prozorima mogu upućivati na suprotno. Holanđani se toga pridržavaju, smatrajući da slobodan pogled u njihov dom dokazuje da nemaju tajni.

Druga teorija je da ne stavljajući zavese na prozore drugima žele da pokažu stepen svoje uspešnosti i imućnosti, a dom smatraju doslednom prezentacijom toga.

Holandija je izrazito zanimljiva zemlja, a otvorenost stanovništva jedna je od njenih čari tako da se ova specifičnost idealno uklapa u njihov stil života!

Kurir.rs/Klik.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track