KAKO JE KORNET SRUŠIO MIT O NEPOBEDIVOSTI TENKA MERKAVA: Masakr u dolini Vadi Saluki zbrisao izraelski oklopni klin!
Foto: EPA/Atef Safadi, screenshot YT

Minijature sa bliskog istoka

KAKO JE KORNET SRUŠIO MIT O NEPOBEDIVOSTI TENKA MERKAVA: Masakr u dolini Vadi Saluki zbrisao izraelski oklopni klin!

Planeta -

Vojska Srbije u kasarni Rastko Nemanjić u pančevu danas je zvanično prikazala novi protivoklopni raketni sistem "9M133 Kornet" maksimalnog dometa 8 kilometara, sa čime je značajno unapređena protivoklopna borba. Vojska Srbije tako je postala jedina zemlja u regionu, koja ima ovaj proćni protivoklopni raketni sistem.

Ovaj sistem široku primenu u borbenim dejstvima je imao sad već daleke 2006. godine za vreme Drugog libanksog rata, kada je u rukama boraca Hezbolaha uspeo da posle 35 godina od pojave izraelskog tenka Merkave, skine oreol neuništivosti.

Loše obučene posade, nedostatak sredstava za zadimljavanje i adekvatnih sistema za aktivnu zaštitu tenka, kao i loša taktika primene dovele su do debakla ovog nadaleko hvaljenog tenka. Posade sa PO sistemima uspele su da parališu izraelski oklopni klin. O tome je i ova priča.

Tog 12. jula u sukob Hamasa i izraelske vojske uključila se i šiitska organizacija Hezbolah. Ovaj datum se zvanično uzima za početak Drugog libanskog rata, kada je Hezbolah u graničnom pojasu napao izraelsku patrolu. Tom prilikom ubijeno je troje, a oteto dvoje vojnika.. Izrael je odgovorio sa raketinim i artiljerijskim napadom, a onda je usledio upad u Liban.

Izraelski vojnici nisu ni mogli da sanjaju da će ih tamo sačekati pravi pakao. Posebno se to odnosilo na tenkove "Merkava", koje je čekalo iznenađenje u vidu novih protivoklopnih sistema RPG-29 vampir i Kornet E koje je kao pomoć Hezbolahu dostavio Iran. Hezbolah je zahvaljujuči tim raketama kako se tvrdi uspeo da sa bojnog polja eliminiše 50 tenkova tipa Merkava MK1, 2, 3 i 4. Osim toga stradalo je 30 članova tenkovskih posada, a ranjeno 100 vojnika i dva komandanta oklopnih bataljona.

Kada je završen rat formirana je bila istražna komisija sudije Vinogradova, koji je otkrio ozbiljne greške u celoj priči. Ono što je zaključeno je bilo da je najviše podbacila obaveštajna komponenta , jer obaveštajci nisu imali podatke ni o brojnosti boraca, opremi i naoružanju. Ono gde se najviše podbacilo jeste borbeni arsenal koji je obogađen protivoklopnim raketama među kojima su bili ruski: metis, RPG-29 i Kornet, Fagot i francuski Milan.. Svakkao najopasniji su bili RPG-29 Vampir sa tandem bojevom glavom koja probija reaktivni oklop.

Borci Hezbolaha su dobro znali slabe tačke izraelskih tenkova. U nedostatku artiljerije, koristili su protivoklopne rakete za vatrenu podršku jedinicama. šestog avgusta pogodili su kuću u selu Bint Hebali i ubili četiri pripadnika elitne izraelske izviđačke jedinice Egoz. Na drugom mestu su 9. avgusta srušli celo krilo jedne zgrade, u kojoj je tada poginulo devet izraelskih vojnika. U napadu korišten je kornet.

Tokom bitke za Vadi Saluki, 24 merkave verzija Mk2 i Mk3 iz 401. brigade našle su se u udolini pod žestokim udarima PO raketa tipa kornet i to od četiri do šest raketa odjednom, a da pri tome nijednom nisu razvile dimnu zavesu.

Arapski izvori navode da je u sukobima uništeno stotinak merkava, dok Izrael tvrdi da je u borbama, od 400 tenkova, oštećeno 52, a unš{teno pet.

Protivtenkovskim raketama Kornet E i RPG-29 oštećeno je 50 merkava, od čega je 18 četvrte generacije, a dva tenka stradala su od mina. Uništena su dva tenka drugog tipa, jedna merkava MK3 i dve Mk 4.

Tokom izraelske intervencije na jugu Libana 2006. Hezbolahovi borci postavili su svoje Kornete na laka terenska vozila, s kojih su napadali ciljeve i brzo se udaljavali sa mesta napada. U južnom Libanu Hezbolahovi su borci takvim vozilima prebacivali Kornete s jednog pripremljenog vatrenog položaja na drugi.

Tokom poslednja dva dana rata pogođeno je 14 tenkova tipa Merkava. Kod 44 odsto tenkova u borbama je probijen oklop, što je manje za tri odsto u odnosu na prvi libanski rat.

Kurir.rs/A.M./Odbrana

Kornet E smrt za oklop

Kornet E 9M133 je znatno veći i teži, ali ima i bolje borbene mogućnosti. Minimalni domet je 5.000, a maksimalni 8.000 m. Ovaj ruski protivoklopni sistem se često upoređuje sa američkim PO sistemom TOW. Najveća razlika je u načinu navođenja projektila na cilj. Američki sistem koristi žicu (Saclos), ruski se oslanja na laserski snop koji vodi projektil. Proizvođač (KBP) tvrdi da ovaj način vođenja ima odličnu otpornost na ometanje s obzirom na to da je sam laserski skriven iza projektila tokom njegova leta prema cilju. Kornet E ima tandem kumulativnu bojnu glavu klaibra 152 mm i mase 10 kilograma, što je dovoljno da probije 1.200 mm čeličnog oklopa zaštićenog eksplozivnim reaktivnim oklopom (ERA).Kornet E nije pogodan za upotrebu u pešadiji. Naime, ukupna masa tronošca, sistema za nišanjenje i navođenje projektila, i projektila u lansirnom kontejneru je 60 kilograma. Zbog toga korisnici radije upotrebljavaju Kornet E na lakim terenskim vozilima ili na kupolama borbenih vozila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja