ZA ISTIM STOLOM Sastanak saveta NATO-Rusija zakazan za 12. januar!
Foto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia

Pokušaj smirivanja tenzija

ZA ISTIM STOLOM Sastanak saveta NATO-Rusija zakazan za 12. januar!

Planeta -

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sazvao je sastanak saveta NATO-Rusija za 12. januar, izjavio je danas jedan zvaničnik severnoatlantske alijanse.

“Svaki dijalog sa Rusijom morao bi da se vodi na principu reciprociteta, da se bavi zabrinutošću NATO u vezi sa postupcima Rusije i da se odvija u konsultacijima sa evropskim partnerima”, rekao je isti zvaničnik povodom krize oko Ukrajine.

Proteklih nedjelja došlo je do porasta tenzija između Rusije i članica NATO oko krize u Ukrajini.

Predsednici SAD i Rusije Džo Bajden i Vladimir Putin u decembru su dva puta razgovarali.

Početkom decembra oni su održali virtuelni sastanak u trenutku kada je, prema procenama obaveštajnih agencija i satelitskim snimcima, na ruskoj strani granice sa Ukrajinom bilo raspoređeno oko 70.000 vojnika.

Međutim, američki obaveštajci procenjuju da Putin planira da rasporedi do 175.000 pripadnika vojnih snaga.

Moskva je izazvala zabrinutost Zapada raspoređivanjem hiljada vojnih trupa na granici sa Ukrajinom tokom posljednja dva mjeseca.

Dok je kod zapadnih saveznika to iniciralo mogućnost ruskog angažovanja u Ukrajini, ruske vlasti su te tvrdnje odlučno odbacile, navodeći da na sopstvenoj teritoriji mogu razmještati trupe po svom nahođenju, preneo je Glas Amerike.

Takođe, Moskva je sredinom meseca predstavila listu, kako ih je označila, bezbednosnih prijedloga o kojima traži da se pregovara, uključujući obećanje da će NATO odustati od vojnih aktivnosti u istočnoj Evropi i Ukrajini.

Američki lider, kako je saopštio neimenovani visoki zvaničnik administracije, zalagaće se za diplomatsko rešenje sve napetije situacije na granici Rusije i Ukrajine.

“Spremni smo za diplomatiju i diplomatski put napred. Međutim, takođe smo spremni da odgovorimo ako Rusija sprovede planove za invaziju na Ukrajinu”, rekao je zvaničnik administracije novinarima.

Dvojica lidera su razgovarala na Putinov zahtev, uoči bezbjednosnih razgovora na visokim nivou zvaničnika SAD i Rusije 10. januara 2022. u Ženevi.

Bajden i Putin, kako se očekuje, neće prisustvovati tom sastanku.

Kurir.rs/portalanalitika.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track