HEZBOLAH SE SPREMA ZA OBRAČUN SA IZRAELSKIM AVIONIMA: Teroristički pokret postavio ruske protivvazdušne sisteme u Siriji i Libanu!
Foto: Screenshot YT/Sauth African Military History

sukob

HEZBOLAH SE SPREMA ZA OBRAČUN SA IZRAELSKIM AVIONIMA: Teroristički pokret postavio ruske protivvazdušne sisteme u Siriji i Libanu!

Planeta -

Libanska grupa Hezbolah postavila je sisteme protivvazdušne odbrane u Siriji i Libanu kako bi odvratila izraelske vazdušne napade, saopštila je izraelska istraživačka grupa.

Šiitski muslimanski politički i paravojni pokret je, kako se izveštava, rasporedio protivvazdušnu odbranu u sirijskom regionu planine Kalmun, severozapadno od glavnog grada Damaska, tvrdi izraelski istraživački centar Alma.

Odbrana je takođe bila raspoređena na planinskoj granici libanske doline Beka, uporišta Hezbolaha. Poznata je po tome što je bila baza za regrutovanje grupe od njenog formiranja ranih 1980-ih, a sada funkcioniše kao pozadinska baza Hezbolaha.

Alma je tvrdio da Hezbolah sada poseduje raketni sistem SA-8 ruske proizvodnje da bi se odbranio od izraelskih vazdušnih napada, koji su gađali njegove borce u Siriji.

To je prvi raketni sistem protivvazdušne odbrane koji je potpuno mobilan.

Arsenal Hezbolaha takođe sadrži raketne sisteme SA-17 i SA-22 BUK iz sovjetske ere koji su dizajnirani za suzbijanje krstarećih raketa, pametnih bombi, aviona sa fiksnim i rotacionim krilima i dronova.

Izveštaj dolazi nekoliko dana nakon što je libanski predsednik Mišel Aun pozvao na nacionalni dijalog o formiranju zajedničke strategije odbrane, za koju je rekao da je odgovornost samo države.

Ovo je nagovestilo trvenja sa njegovim saveznicima u Hezbolahu, koji su sebe hvalili kao vojne zaštitnike Libana i jedinu miliciju iz doba građanskog rata koja se nije potpuno razoružala.

Izrael i Hezbolah, koji ima najjače prisustvo u južnom Libanu, poslednji put su ratovali 2006. Okršaji duž zajedničke granice su se odigrali od tog jednomesečnog rata pre 15 godina, a najgore pogoršanje se dogodilo ovog leta kada su obe strane razmenile vatru .

Hezbolah pomaže diktatoru Bašaru Al Asadu u građanskom ratu u Siriji, koji je počeo kada je režim brutalno ugušio mirne demonstracije 2011. godine.

Smatra se da je oko 1,2 miliona Sirijaca, ili jedan od 18 stanovnika, uhapšeno ili pritvoreno u nekom trenutku rata.

Asadov režim je poznat po svom sistematskom mučenju i ubistvu zatvorenika, kao i po granatiranju i bombardovanju civilnih područja i bolnica.

Kurir.rs/english.alaraby.co.uk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track