ŽELIM DA IZNERVIRAM NEVAKCINISANE, TAKVA JE STRATEGIJA: Makron jasno poručio koja ograničenja čekaju one koji nisu primili cepivo
Foto: Xose Bouzas / AFP / Profimedia

mnoge zaprepastio

ŽELIM DA IZNERVIRAM NEVAKCINISANE, TAKVA JE STRATEGIJA: Makron jasno poručio koja ograničenja čekaju one koji nisu primili cepivo

Planeta -

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je u razgovoru za list Le Parisien da želi da iznervira Francuze koji se nisu vakcinisali protiv kovida-19 pa im, koliko god je to moguće, ograniči pristup društvenom životu.

"Želim da iznerviram nevakcinisane. To ćemo i dalje raditi, do kraja. Takva je strategija", rekao je Makron, dok se istovremeno u parlamentu nastavljala burna rasprava o predlogu zakona o potvrdama o vakcinaciji.

Francuska je prošle godine uvela potvrde kojima se osobama sa negativnim PCR testom i vakcinisanima omogućuje ulazak u restorane, kafiće i na druga mesta, što vlada sada želi da promeni i uvede samo potvrde o vakcinaciji..

"Od 15. januara više nećete moći u restorane, u bioskope..."

Makron je rekao da nije za to da se Francuzi iznerviraju, ali kada je reč o nevakcinisanima, njih želi da iznervira. "Ne želim da ih šaljem u zatvor, ne želim da ih prisiljavam na vakcinaciju. Njima treba reći: od 15. januara više nećete moći da idete u restorane, na piće, na kafu, u pozorište, u bioskop...", objasnio je predsednik.

pariz, Francuska, pandemija, maske, korona
foto: EPA / Ian Spencer Langsdon

Te Makronove izjave kandidat krajnje levice na predsedničkim izborima Žan-Luk Melenšon (Nepokorena Francuska) na Tviteru je ocenio zaprepašćujućima.

Da li predsednik sme tako da govori?

Po mišljenju kandidatkinje krajnje desnice Marin Le Pen (Nacionalno okupljanje), predsednik tako ne bi smeo da govori. "Garant jedinstva nacije uporno želi da je deli i želi nevakcinisane pretvoriti u građane drugog reda. Emanuel Makron nije dostojan svoje funkcije", smatra Le Pen.

Republikanac Bruno Retejo potvrdio je da "nema te zdravstvene situacije koja bi opravdala takve reči".

Makron je u intervjuu odbacio mogućnost uvođenja novih mera za suzbijanje kovida-19, rekavši da odluke od prošle nedelje ostaju na snazi.

U razgovoru za Le Parisien Makron je rekao i da bi želeo da se kandiduje na predsedničkim izborima koji bi trebalo da se održe za manje od četiri meseca, ali nije jasno potvrdio da će to i učiniti.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track