SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA PREPORUČUJE 14 dana karantina za zaražene omikron sojem! Duža izolacija pomaže
Foto: Shutterstock

Borba protiv pandemije

SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA PREPORUČUJE 14 dana karantina za zaražene omikron sojem! Duža izolacija pomaže

Planeta -

Iako se pojavljuje sve više dokaza da Omikron izaziva manje ozbiljne simptome od ranijih varijanti koronavirusa i da se pacijenti oporavljaju u kraćem periodu, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i dalje preporučuje 14-dnevni karantin, rekao je zvaničnik te organizacije na brifingu za novinare u utorak. .

U zemljama sa niskim brojem infekcija, duže vreme karantina moglo bi da pomogne da se broj slučajeva zadrži što je moguće manjim, objasnio je Abdi Mahamud iz tima SZO za podršku za upravljanje incidentima COVID-19.

„Ako su vaši brojevi veoma mali, bolje je da uložite u to da taj broj održite na veoma, veoma niskom nivou.

Međutim, na mestima sa odbeglim slučajevima, kraći karantini mogu biti opravdani ako se može postići funkcionisanje osnovnih službi, rekao je Mahamud.

On je rekao da bi lideri trebalo da odlučuju na osnovu jačine lokalne epidemije, dodajući da bi zapadne zemlje sa veoma velikim brojem slučajeva mogle razmotriti smanjenje perioda izolacije kako bi osnovne usluge funkcionisale.

Prošle nedelje, američki centriza kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) skratili su preporuku ljudima da se izoluju nakon infekcije KOVID-19 na 5 dana sa 10, uz zbunjujuće uputstva.

Kurir.rs/CCTV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track