REŠENA MISTERIJA TAMNE STRANE MESECA Rover se konačno približio dovoljno blizu VIDEO
Foto: Profimedia / Cristian Alvarez / Alamy

otkriće

REŠENA MISTERIJA TAMNE STRANE MESECA Rover se konačno približio dovoljno blizu VIDEO

Planeta -

Kineski rover se konačno približio dovoljno blizu da istraži objekat neobičnog oblika uočen na suprotnoj strani Meseca prošle godine. Otkriće je na mrežama nazvano ''misteriozna koliba''.

Sliku sivog objekta u obliku kocke na Mesečevom horizontu objavio je Our Space, kanal povezan sa Kineskom nacionalnom svemirskom administracijom (CNSA), početkom prošlog meseca, prenosi RT.

Fotografiju je napravio kineski rover Jutu-2 kada je prelazio veliki krater Fon Karman. Tada je objavljeno da će roveru biti potrebno dva do tri meseca da stigne do objekta.

Dok je Jutu-2 putovao, ljudi su na internetu taj objekat nazvali ''misteriozna koliba'', sugerišući da bi to takođe mogla biti ''mesečeva palata'' ili baza vanzemaljaca.

Istina je otkrivena u petak, kada je ''Our space'' objavio snimak izbliza onoga što se pokazalo kao obična stena koja leži na obodu kratera.

Stena je, međutim, imala neobičan oblik, napominje publikacija, dodajući da ga je tim koji kontroliše rover sa Zemlje nazvao "zec od žada".

-Toliko je zadivljujuće da je briljantno, napisao je na Tviteru Endrju Džons, novinar koji pokriva kineski svemirski program.

Jutu-2 je sleteo na Mesec 2019. godine kao deo kineske misije Chang’e-4. To je prvi rover koji je istražio stranu Meseca koja nije vidljiva sa Zemlje.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track