KORONA KOLAPS: Izrael očekuje do 40 posto zaraženih, zalihe antigenskih testova u zemlji sve tanje
Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

pandemija

KORONA KOLAPS: Izrael očekuje do 40 posto zaraženih, zalihe antigenskih testova u zemlji sve tanje

Planeta -

Vlada je revidirala politiku testiranja i od petka odredila da PCR testovi budu namenjeni samo za rizične i starije od 60 godina

U Izraelu bi se u sadašnjem talasu koronavirusom moglo zaraziti do 40 posto stanovništva, rekao je premijer Naftali Benet, a objekti za testiranje širom zemlje su preopterećeni.

"Podaci izneti na sastanku vlade pokazuju da će ovde, u Izraelu, između dva do četiri miliona građana ukupno biti zaraženo tokom ovog trenutnog talasa", naveo je Benet.

Izrael, zemlja sa samo 9,4 miliona stanovnika, protekle sedmice je zabeležila gotovo četverostruki broj zaraženih u odnosu na prethodnu. Ministarstvo zdravlja u subotu je registrovalo 17.518 novozaraženih.

Nedostatak mesta za testiranje stvorio je velik pritisak na postojeće, zbog čega je vlada revidirala svoju politiku testiranja i od petka odredila da PCR testovi budu namenjeni samo za rizične i starije od 60 godina, prenosi Hina.

Svi drugi moraju da urade antigentski test, bilo kod kuće ili kod lekara. Pokazalo se, međutim, da se čak ni nove smernice ne mogu slediti.

U apotekama širom zemlje zalihe antigenskih testova su sve "tanje", a ljudi ih u redovima čekaju satima.

Benet je ponovio da će učiniti sve što je moguće kako bi se izbeglo zatvaranje, za koje je rekao da se nije pokazalo kao efikasna mera protiv širenja visoko zarazne omikron varijante i koje bi moglo da zada težak udarac ekonomiji.

"Naš cilj ostaje isti - održati privredu u funkciji što je više moguće i zaštititi najugroženije", rekao je on.

Izrael je u nedelju počeo da pušta vakcinisane putnike u zemlju, šest sedmica nakon što je u potpunosti zatvorio svoje granice u pokušaju da se vakcinacijom i nabavkom lekova pripremi za neizbežni peti talas.

Podaci ministarstva zdravlja pokazuju da je više od 4,3 miliona Izraelaca potpuno vakcinisano sa tri doze, a da su 204 osobe u nedelju hospitalizovane u teškom stanju zbog kovida.

U Izraelu je zvanično zabeleženo više od 1,5 miliona slučajeva kovida, uključujući 8269 smrtnih ishoda.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track