ZABORAVITE HOGARA STRAŠNOG: Kacige sa rogovima nisu oprema Vikinga, već su postojale mnogo ranije i pojavili se mnogo južnije
Foto: Pau BARRENA / AFP / Profimedia

arheologija

ZABORAVITE HOGARA STRAŠNOG: Kacige sa rogovima nisu oprema Vikinga, već su postojale mnogo ranije i pojavili se mnogo južnije

Planeta -

Od Asteriksa i Hogara Strašnog, do avatara u "Maskiranom pevaču", Vikinzi su u pop kulturi predstavljani sa rogatim šlemom koji je bio simbol njihove snage i žestine.

Međutim, otkriveno je da dva šlema sa rogovima koji su otkriveni u Viksu u Danskoj vode poreklo sa Sardinije i da potiču iz bronzanog doba, odnosno da su znatno stariji od "vikinških", navodi se u članku objavljenom u stručnom listu Praehistorische Zeitschrift u decembru.

"Mnogo godina u popularnoj kulturi su ljudi povezivali Vikso šlemove sa Vikinzima", rekao je CNN Hekle Vankilde, arheolog sa Univerziteta Arhus koji je učestvovao u istraživaju. "Naše ispitivanje je potvrdilo da su ovi šlemovi nestali u močvari oko 900 godine pre nove ere, pre gotovo 3000 godina i mnogo vekova pre nego što su Vikinzi i Nordijci dominirali ovim regionom".

Slični rogati šlemovi iz bronzanog doba pronađeni su na Sardiniji, jugozapadu Iberijskog poluostrva i na jugu Skandinavije.

Tokom bronzanog doba na Sartiniji, simboli rogatih stvorenja poput bikova su imali verski značaj i često su korišćeni u dekoraciji neolitskih grobnica.

Rogata kaciga je motiv koji se pojavljivao na Iberijskom poluostrvu u vreme ekspanzije Feničana na zapad. Feničani su bili ti koji su "otvorili" pomorsku rutu Sredozemlje-Atlantik-Baltičko more preko koje su šlemovi sa rogovima stigli i do Skandinavije.

Kacige nisu bile transportovane košnenim putem već "cvetajućom transalpskom trgovačkom rutom" i u Skandinaviji su se pojavile istovremeno kada i u Sardiniji i na jugozapadu Štanije. To je, navode eksperti,l dokaz bliske povezanosti velikih civilizacija Evrope bronzanog doba. To je, kažu stručnjaci, prva globalizacija zasnovana na trgovini na daljinu metalima, idejama i luksuznom robom.

"Rogati ratnici Skandinavije, Sardinije i Španije su povezani sa novom političkim režimima koji su kontrolisali metale i nova verska uverenja", navodi se u tekstu i dodaje da su oni koji su nosili šlemove sa rogovima bili smatrani "pravim otelotvorenjem junaka".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track