NOVE VARNICE IZMEĐU KINE I AMERIKE: Peking optužio Vašington da podstiče Litvaniju na tzv. OBUZDAVANJE KINE!
Foto: Profimedia / Zoonar GmbH / Alamy

pritisci

NOVE VARNICE IZMEĐU KINE I AMERIKE: Peking optužio Vašington da podstiče Litvaniju na tzv. OBUZDAVANJE KINE!

Planeta -

Peking je danas optužio Vašington da podstiče Litvaniju na "obuzdavanje Kine" u sporu oko statusa Tajvana, nakon što su američki zvaničnici izrazili podršku toj članici Evropske unije suočenoj sa kineskim ekonomskim pritiskom.

Litvanija je najnovije žarište kineske kampanje pritiska na kompanije i vlade da usvoje stavove Pekinga o Tajvanu, Tibetu i drugim osetljivim pitanjima.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su SAD "podstakle litvanske vlasti na podrivanje" principa 'jedne Kine', da su ih "podržavale, pomagale i navodile" da nastave pogrešnim putem "radi ostvarenja političkih kalkulacija o obuzdavanju Kine".

Američki i litvanski zvaničnici navode da je Kina blokirala uvoz iz Litvanije otkako je vlada u Vilnjusu dozvolila otvaranje trgovinske kancelarije pod imenom Tajvana.

Kina je na taj potez uzvratila proterivanjem litvanskog ambasadora, posle čega je Litvanija zatvorila ambasadu u Pekingu.

Peking i Tajvan su u sukobu od 1949. godine, kada su se na to ostrvo sklonili nacionalisti, poraženi od komunista u kineskom građanskom ratu.

Komunističke vlasti u Pekingu nikada nisu imale kontrolu nad Tajvanom, ali to ostrvo i dalje smatraju delom kineske teritorije, odbijaju da priznaju njegovu demokratsku vladu i prete invazijom.

SAD i većina drugih država, uključujući Litvaniju, imaju diplomatske odnose jedino sa Pekingom, dok sa demokratski izabranom vladom Tajvana održavaju trgovinske i neformalne političke veze.

Kurir.rs / Beta, Foto: Profimedia / Zoonar GmbH / Alamy

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track