KORONA HODOČASNIKE NEĆE ZAUSTAVITI: Na ritualnom kupanju u reci Gang očekuje se oko milion Indijaca!
Foto: Dipayan Bose / Zuma Press / Profimedia

verski festival

KORONA HODOČASNIKE NEĆE ZAUSTAVITI: Na ritualnom kupanju u reci Gang očekuje se oko milion Indijaca!

Planeta -

Očekuje se da će se gotovo milion hinduističkih vernika okupiti na obalama reke Gang ovog petka i subote na ritualnom kupanju uprkos galopirajućem širenju kovida-19 u zemlji, rekao je zvaničnik Rojtersu.

Indija je u utorak izvestila o 168.063 novozaražena kovidom-19, što je 20 puta više u mesec dana uprkos tome što je testiranje znatno ispod kapaciteta.

Indija, Gang, ritualno kupanje
foto: Profimedia / Dibyangshu SARKAR / AFP

Većina zaraženih oporavila se kod kuće i nivo hospitalizacija je manji od polovine broja zabeleženog tokom poslednjeg velikog talasa zaraze u aprilu i maju.

"Moglo bi da stigne između 800.000 i milion ljudi"

Mnoge države su najavile noćni policijski čas, dok je glavni grad Delhi takođe uveo zatvaranje vikendom, zatvorio privatne kancelarije kao i restorane i barove u pokušaju da obuzda omikron varijantu koja se brzo širi.

Ipak, desetine hiljada hodočasnika već su stigli do mesta godišnjeg rituala u Gangu na ostrvu u istočnoj državi Zapadnom Bengalu, koji beleži najveći broj slučajeva u zemlji nakon države Maharaštre na zapadu.

Indija, Gang, ritualno kupanje
foto: Profimedia / Dibyangshu SARKAR / AFP

"Moglo bi da stigne između 800.000 i milion ljudi. Pokušavamo da sprovedemo sve kovid-protokole", rekao je za Rojters Bankim Čandra Hazra, ministar Zapadnog Bengala zadužen za organizaciju festivala poznatog kao Gangasagar Mela.

"Takođe smo organizovali prskanje svetom vodom iz dronova kako ne bi bilo gužve... ali sadhui (hinduistički sveti ljudi) su skloni tome da urone. Ne možemo ih sprečiti."

Lekari su apelovali na visoki državni sud

Sličan veliki verski festival na severu Indije prošle godine pomogao je u širenju delta varijante koja je zarazila milione ljudi i ubila desetine hiljada.

Svake godine 14. januara, na važan hinduistički dan Makar Sankranti, hodočasnici posećuju selo Gangasagar kako bi se okupali na ušću Ganga u Bengalski zaliv.

Lekari su apelovali na visoki državni sud da poništi odluku o dopuštenju festivala ove godine, brinući se da će događaj postati "superširitelj" virusa.

Indija je izvestila o ukupno 35.88 miliona zaraženih kovidom-19, što je najveći broj u svetu nakon Sjedinjenih Država. Broj umrlih u ponedeljak je porastao za 277 na 484.213.

Indija je u ponedeljak sprovela 1.6 miliona testova na kovid-19, dok je kapacitet veći od dva miliona.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track