DALI REČ Rusija uopšte ne namerava i ne planira da napadne Ukrajinu!
Foto: EPA

OBEĆANJE IZ MOSKVE

DALI REČ Rusija uopšte ne namerava i ne planira da napadne Ukrajinu!

Planeta -

Nema razloga za strah od eskalacije, poručio Sergej Rjapkov, zamenik šefa ruske diplomatije, posle razgovora s delegacijom SAD u Ženevi

Šef ruske delegacije... Sergej Rjapkov, zamenik šefa ruske diplomatije
Šef ruske delegacije... Sergej Rjapkov, zamenik šefa ruske diplomatijefoto: EPA

Rusija nema nameru da napadne Ukrajinu, poručio je Sergej Rjapkov, zamenik šefa ruske diplomatije, posle razgovora s delegacijom SAD u Ženevi. On je ujedno istakao da veruje kako je delegacija Sjedinjenih Država ozbiljno shvatila ruske zahteve za bezbednosne garancije koje je uputila NATO.

Ozbiljne posledice

Rjapkov je istakao da se sve mere za borbenu obuku trupa i snaga sprovode na ruskoj teritoriji i da "nema razloga za strah od bilo kakvog scenarija eskalacije u ovom pogledu":

Sastanak u Briselu - Danas s NATO

U Briselu će se danas održati sastanak delegacije Rusije s predstavnicima NATO. Glavna tema biće zahtevi Rusije o bezbednosnim garancijama i protivljenje širenju Alijanse na bivše sovjetske republike. Već sutra će se u Beču održati sastanak između predstavnika Rusije i OEBS, a glavna tema biće bezbednost u Evropi i razmeštanje raketa kratkog i srednjeg dometa.

- Rekli smo svojim američkim kolegama da Rusija uopšte ne namerava i ne planira da napadne Ukrajinu. Amerika je poručila da će se Moskva suočiti sa ozbiljnim posledicama ako odluči da napadne Ukrajinu. Zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman poručila je da Vašington nema nameru da pregovara o Ukrajini bez učestvovanja Kijeva, kao ni o bezbednosti u Evropi bez Evropljana. Rjapkov je nakon razgovora sa Šermanovom izrazio zadovoljstvo ozbiljnošću s kojom je američka strana prihvatila ruske zahteve za bezbednosne garancije, najviše pravne garancije da se NATO više neće širiti na bivše sovjetske republike, pre svega na Ukrajinu i na Gruziju.

Predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev
Predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajevfoto: Yevgeny BIYATOV / AFP / Profimedia

Počinje za dva dana - Povlačenje iz Kazahstana

Snage predvođene Moskvom raspoređene u Kazahstanu nakon nereda u toj zemlji počeće povlačenje za dva dana, a cela operacija će trajati manje od deset dana, izjavio je kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev. - Glavna misija mirovnih snaga ODKB (Organizacija dogovora o kolektivnoj bezbednosti) uspešno je završena - rekao je Tokajev. On je naveo da će postepeno povlačenje kontingenta ODKB početi za dva dana. Vlasti Kazahstana su saopštile da je 7.939 ljudi pritvoreno tokom protesta, a 164 je poginulo, uključujući troje dece.

- Imamo utisak da je američka strana ozbiljno shvatila ruske predloge. Potreban je velik pomak, treba načiniti istinski iskorak prema Rusiji i on mora doći od NATO - rekao je Rjapkov.

Različiti stavovi

Na to je Vendi Šerman uzvratila kako je Amerika upozorila Moskvu da će se politika otvorenih vrata NATO nastaviti uprkos ruskim zahtevima. Razgovori delegacija dve zemlje u Ženevi trajali su osam sati. Kremlj je ocenio "pozitivnim" prve rusko-američke pregovore o Ukrajini i pitanjima evropske bezbednosti, navodeći da je rano za optimizam u pogledu mogućih rezultata. - Zaslužuje pozitivnu ocenu, ali još nema mnogo razloga za optimizam - rekao je portparol ruskog predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track