MEKSIČKI PREDSEDNIK PONOVO DOBIO KORONU ALI OSTAO OPTIMISTA: Ovo se uskoro završava!
Foto: EPA-EFE/Jose Mendez

pandemija

MEKSIČKI PREDSEDNIK PONOVO DOBIO KORONU ALI OSTAO OPTIMISTA: Ovo se uskoro završava!

Planeta -

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador otkrio je u utorak da se drugi put zarazio koronu, ali tvrdi da je „ovaj virus na izlasku“ čak i usred naglog porasta slučajeva.

Dok se pojavljivao putem video zapisa na svom jutarnjem brifingu za novinare koji obično drži u Nacionalnoj palati Meksiko Sitija, predsednik je ukazao da je dobio varijantu Omikrona, preneo je Asošijeted pres. On je rekao da „srećom, ova varijanta nema stepen opasnosti koji je imala Delta, a ja to doživljavam”.

Lopez Obrador, koji je potpuno vakcinisan i dobio je dopunsku vakcinu, rekao je da su njegovi simptomi bili blagi i da se oseća "kao prehlada". Nije imao temperaturu i sturacija mu je bila dobra, rekao je on.

Lopez Obrador se prvi put zarazio virusom u januaru 2021, ali je mogao da se vrati na svoje dnevne brifinge u februaru nakon dvonedeljnog odsustva.

Uprkos svojoj drugoj infekciji korona i porastu broja potvrđenih slučajeva u Meksiku od 186 procenata prošle nedelje, Lopez Obrador je predvideo da će se „stvari vrlo brzo vratiti u normalu“. Sekretar za zdravstvo Horhe Alkoser rekao je da bi predsednik mogao da nastavi svoje lične brifinge već sledeće nedelje.

Kada je Lopez Obrador prvi put zaražen, otkrio je da je primio eksperimentalne tretmane, koje je opisao samo kao "antivirusni" lek i lek protiv zapaljenja. Ovog puta, predsednik je rekao da uzima samo paracetamol, blagi lek protiv bolova.

Lopez Obrador je tvrdio da je varijanta Omikrona „mala korona“, napominjući da se hospitalizacije i smrtni slučajevi nisu povećali istom stopom kao novi slučajevi. Međutim, stručnjaci kažu da su to oba indikatora koji zaostaju i možda se neće pojaviti nedeljama nakon porasta infekcije. U SAD, gde je talas Omikrona pogodio pre nego što je pogodio Meksiko, smrtni slučajevi od korone ponovo su počeli da rastu.

Čitajući savete objavljene na Tviteru, predsednik je rekao da Meksikanci sa simptomima treba da ostanu kod kuće, da uzmu paracetamol i da se izoluju umesto da izlaze i pokušavaju da pronađu testove.

Od Božića, privatne apoteke i nekoliko dostupnih centara za testiranje bili su preplavljeni dugim redovima. Tviter saveti su se oslanjali na smernice Meksiko Sitija i drugih zdravstvenih vlasti.

Administracija Lopeza Obradora dugo je odbijala da sprovede masovno testiranje, nazivajući to bacanjem novca. On je pozvao kompanije da ne zahtevaju korone testove za zaposlene.

Meksiko je takođe bio jedna od retkih zemalja koja nije uvela blokade, zabrane letova ili obavezne zahteve za maskom za lice.

U Meksiku je prošle nedelje prošlo 300.000 smrtnih slučajeva od koronavirusa potvrđenih testovima, ali u zemlji od 126 miliona ljudi je toliko malo testiranja da vladina revizija izvoda iz matične knjige umrlih stavlja stvarni broj na skoro 460.000.

Kurir.rs /Newsweek.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track