KARANTIN KROZ IGLENE UŠI: Kanađani sve manje podržavaju nove mere protiv korone! VIDEO
Foto: Shutterstock

pandemija

KARANTIN KROZ IGLENE UŠI: Kanađani sve manje podržavaju nove mere protiv korone! VIDEO

Planeta -

Nova anketa sugeriše da mala većina Kanađana podržava poslednju rundu zatvaranja i druga ograničenja koje je nametnula vlada, jer varijanta Omikrona nastavlja da podstiče eksploziju novih infekcija korone.

Pedeset šest odsto ispitanika u anketi koju su sproveli Leger i Udruženje kanadskih studija složili su se da vlade donose ispravne odluke da ograniče širenje Omikrona i spreče preopterećenje zdravstvenog sistema.

Još 31 odsto je reklo da ne veruje da Omicron predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik za većinu zaraženih i da vlade treba da ostave stvari otvorene i puste Kanađane da žive sa rizikom.

Preostalih 14 odsto je reklo da ne zna.

Praćenje korona virusa: Koliko slučajeva COVID-19 ima u Kanadi i širom sveta? Najnovije karte i grafikoni

Varijanta Omicronizazvala je globalnu zabrinutost i izazvala nova ograničenja putovanja. Evo svega što treba da znate

Rezultati sugerišu da postoji rastući nivo umora među Kanađanima kada su u pitanju blokade, uključujući i one koji su u potpunosti vakcinisani, rekao je izvršni potpredsednik Legera Kristijan Burk.

„Stvarna podrška vakcinaciji je veoma visoka, a uočena efikasnost je veoma visoka“, rekao je Bourkue. „Čak i među vakcinisanim govore: „Znaš šta? Vakcinisan sam, uradio sam sve što sam mogao. Hajde samo da živimo s tim.“ Anketa na mreži od 1.547 Kanađana sprovedena je između 5. i 7. januara. Ne može joj se dodeliti granica greške jer se ankete zasnovane na internetu ne smatraju slučajnim uzorcima.

Rezultati dolaze u trenutku kada talas pokretan Omikronom preti da preplavi bolnice u nekoliko delova Kanade, dok se hospitalizacije približavaju ili dostižu rekordne visine u Kvebeku, Ontariju i Nju Branzviku.

Dok su vlade i zvaničnici javnog zdravlja naglasili potrebu za zatvaranjem i ograničenjima kako bi se sprečila katastrofa, anketa je pokazala da je sve veći broj Kanađana nezadovoljan načinom na koji se njihove vlade nose sa pandemijom.

Šezdeset dva odsto ispitanika reklo je da je zadovoljno odgovorom savezne vlade na COVID-19, što je pad od pet odsto u odnosu na početak decembra. To su bili potpuno isti rezultati kao i za opštinske vlasti.

Pokrajinske vlade su takođe zabeležile pad od pet odsto, a samo 58 odsto je reklo da je zadovoljno kako njihove pokrajine reaguju na krizu.

Bourkue je rekao da rezultati pokazuju da sve veći broj vakcinisanih Kanađana postaje nestrpljiv prema onima koji su odbili da dobiju vakcinu.

Šezdeset četiri procenta ispitanika reklo je da podržava pasoše za vakcine za tržne centre i druge maloprodajne objekte, uključujući prodavnice pića i kanabisa, ali isključujući prodavnice prehrambenih proizvoda. Anketa je pokazala da 61 odsto ispitanika želi vakcinu za korisnike javnog prevoza.

Skoro dve trećine ispitanika je takođe bilo za stvaranje odvojenih prostora u bolnicama i klinikama za nevakcinisane pacijente.

„To je nekako: ’ajde momci, samo dajte prokleti udarac“, rekao je Bourkue.

Kurir.rs/globeandmail

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track