GLAVNI GRAD ARGENTINE OSTAO BEZ STRUJE: Zbog rekordnih vrućina došlo do prekida snabdevanja električnom energijom
Foto: EPA/Enrique Garcia Medina

Problem i sa snabdevanjem vode

GLAVNI GRAD ARGENTINE OSTAO BEZ STRUJE: Zbog rekordnih vrućina došlo do prekida snabdevanja električnom energijom

Planeta -

U glavnom gradu Argentine Buenos Airesu juče je došlo do velikog prekida snabdevanja električnom energijom nakon čega je na hiljade domaćinstava ostalo bez struje, i to usred jakog toplotnog talasa u kojem su temperature išle i iznad 40 stepeni Celzijusovih.

Distributeri električne energije Edenor i Edesur izvestili su o prekidima snabdevanja strujom jer su građani zbog visokih temperatura pojačano u svojim domovima i kompanijama koristili rashladne uređaje, piše Rojters.

Problem i sa snabdevanjem vode

Nacionalno regulatorno telo za električnu energiju (ENRE) saopštilo je kako je na području Buenos Airesa ostalo bez struje 700.000 korisnika Edenora i 43.400 korisnika Edesura.

Kompanija AySA, koja Buenos Airesu obezbeđuje pitku vodu, zatražila je od stanovništva da optimizuje korišćenje vode jer je prekid snabdevanja električnom energijom uticao i na njen sistem pročišćavanja.

Visoke tempretaure tokom ostatka nedelje

Stručnjaci predviđaju da će u Buenos Airesu i u nastavku nedelje biti visoke temperature, koje će dosezati i 40 stepeni Celzijusovih.

Buenos Aires, Argentina, vrućina
foto: EPA/Enrique Garcia Medina

"SMN je izdao upozorenje u očekivanju ekstremnog talasa vrućine ove nedelje, sa temperaturama koje bi mogle dosegnuti 41 stepen Celzijusovih u području koncesije", rekao je Edesur u i-mejlu koji je poslao svojim kupcima. "Radimo na tome da osnažimo svoju mrežu usled rastuće potražnje".

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja