PROBE ĆE IH SKUPO KOŠTATI: Bajdenova administracija uvela nove sankcije Severnoj Koreji zbog programa nuklearnog naoružanja
Foto: STR / AFP / Profimedia

sankcije

PROBE ĆE IH SKUPO KOŠTATI: Bajdenova administracija uvela nove sankcije Severnoj Koreji zbog programa nuklearnog naoružanja

Planeta -

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena nametnula je sankcije Severnoj Koreji zbog njenog programa naoružanja i posle niza proba projektila.

Sankcijama je obuhvaćeno šest državljana Severne Koreje, jedan Rus i ruska firma. Vašington tvrdi da su oni odgovorni za nabavku robe za programe naoružanja iz Rusije i Kine.

Američko ministarstvo finansija saopštilo je da je svrha tih koraka da se spreči napredovanje severnokorejskih programa i njihovi pokušaji razvoja tehnologije oružja.

SAD su predložile i da se petoro sankcionisanih osoba nađe na crnoj listi Saveta bezbednusti za šta im je potreban konsenzus 15-članog odbora za sankcije Severnoj Koreji.

Bajdenova administracija od početka njegovog mandata bezuspešno pokušava da privoli Pjongjang na dijalog i ubedi ih da odustanu od svog programa nuklearnog oružja.

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da Sjedinjene Države ostaju predane nastavku diplomatije sa Severnom Korejom.

Severnokorejski mediji objavili su da je Kim Džong-un u utorak pratio testiranje hipersonične rakete. To je druga proba za manje od nedelju a sam Kim je u novogodišnjem govoru obećao da će ojačati vojsku najsavremenijom tehnologijom.

Lansiranje rakete u utorak izvedeno je nekoliko sati nakon što je američka misija pri Ujedinjenim nacijama, kojoj su se pridružile Albanija, Francuska, Irska, Japan i Ujedinjeno Kraljevstvo, osudila prošlonedeljno lansiranje i pozvala države UN-a da ispune obaveze u sklopu sankcija.

Rezolucije UN-a zabranjuju severnokorejske balističke rakete i nuklearne probe i podrazumijevaju sankcije.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track