UMORNI SMO I BESNI: Nastavnici u Francuskoj štrajkuju zbog korona mera! Nova pravila najavljena dan pred povratak sa raspusta
Foto: Printscreen Twitter/@HugoQuentin44/@AR1info

napeto u školama

UMORNI SMO I BESNI: Nastavnici u Francuskoj štrajkuju zbog korona mera! Nova pravila najavljena dan pred povratak sa raspusta

Planeta -

Nastavnici u Francuskoj napustili su danas svoja radna mesta zbog, kako kažu, vladinog neuspeha da sprovodi doslednu politiku prema školama kako bi obuzdala pandemiju kovida-19 i ispravno zaštitila učenike i osoblje od zaraze.

Nastavnici, roditelji kao i drugi zaposleni u školi imali su poteškoća jer su nova pravila za testiranje najavljena dan pre povratka sa zimskog raspusta, a od tada su se i dva puta promenila.

"Umorni smo i besni, nismo imali drugu opciju"

"Dostigli smo takav nivo ogorčenosti, umora i besa da nismo imali drugu opciju nego da organizujemo štrajk kako bismo poslali snažnu poruku vladi", rekla je Elizabet Alen-Moreno, glavna sekretarka sindikata prosvetara SE-UNSA.

Sindikati su rekli da očekuju da će mnoge škole biti zatvorene u četvrtak i da će se veliki broj nastavnika, uključujući 75 posto njih u osnovnim školama, pridružiti jednodnevnom štrajku. Obustavi rada su se pridružili i sindikati školskih administratora, inspektora i drugog osoblja.

Vlada, koja je promenila svoju raniju politiku brzog zatvaranja odeljenja sa slučajevima zaraze korona virusom, sada stoji pri odluci da odeljenja drži otvorenim koliko god je to moguće, navodeći da je manji stepen komplikacija cena koju je potrebno platiti.

Ministar: Protiv virusa nije moguće štrajkovati

"Znam da je teško, ali štrajk ne rešava probleme. Nije moguće štrajkovti protiv virusa", rekao je ministar obrazovanja Žan-Mišel Blanker za francusku televiziju BFM TV.

Broj slučajeva zaraze u francuskim školama naglo je porastao, dok je zemlja postavila rekord od gotovo 370.000 novih slučajeva u 24 sata.

"Iscrpljenost i ogorčenost cele obrazovne zajednice dosegla je neviđeni nivo. Odgovornost u ovoj haotičnoj situaciji u potpunosti leži na ministru i na vladi zbog neprestanih izmena stavova, neizvodivih protokola i nedostatka primerenih alata kako bi se zagarantovalo normalno funkcionisanje (škola)", složilo se 11 sindikata u zajedničkoj izjavi.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track