ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA Danska zabrinuta! Šef vojnih obaveštajaca u zatvoru! Najaktivniji Rusi, Kinezi i Iranci! Sve zanima Arktik
Foto: Shutterstock

Grabe sve što stignu

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA Danska zabrinuta! Šef vojnih obaveštajaca u zatvoru! Najaktivniji Rusi, Kinezi i Iranci! Sve zanima Arktik

Planeta -

Danska obaveštajna služba izrazila je danas zabrinutost zbog porasta špijunaže na svom tlu dok je načelnik vojne obaveštajne službe Lars Findsen u zatvoru, optužen za curenje poverljivih dokumenata.

Jedan broj stranih država aktivno sprovodi obaveštajne aktivnosti protiv Danske, a pretnja špijunaže je porasla poslednjih godina", navodi se u izveštaju danske obaveštajne službe (PET).

Pretnja, koja obuhvata špijunažu, aktivnosti uticaja, uznemiravanje, pokušaje ilegalnog sticanja proizvoda, tehnologije i znanja i, u izuzetnim slučajevima, pokušaje atentata, proteže se i na danske autonomne teritorije (Farska ostrva i Grenland) posebno zbog interesovanje za Arktik, dodaje se u izveštaju.

PET navodi da pretnja dolazi uglavnom iz Rusije, Kine i Irana.

Izveštaj PET-a objavljen je nekoliko dana pošto su mediji preneli da se Findsen nalazi već mesec dana u zatvoru zbog curenja poverljivih dokumenata Lars Findsen, koji je šef danske vojne obaveštajne službe od 2015. godine, ali je na odsustvu od 2020. godine, uhapšen je početkom decembra, preneo je list Politiken i dodao da se Findsen na sudjenju pre nego što je zatvoreno za javnost, izjasnio da nije kriv za dela koja mu se pripisuju.

Istraga se vodi iza zatvorenih vrata, dok su lokalni mediji preneli da se slučaj odnosi na curenje poverljivih informacija danskim medijima.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track