PRINC ENDRU OSTAO BEZ VOJNIH TITULA I ZVANIČNIH DUŽNOSTI: Oštra odluka doneta smo dan posle odluka da vojvoda mora na sud! VIDEO
Foto: EPA

drama

PRINC ENDRU OSTAO BEZ VOJNIH TITULA I ZVANIČNIH DUŽNOSTI: Oštra odluka doneta smo dan posle odluka da vojvoda mora na sud! VIDEO

Planeta -

Vojne titule i kraljevska pokroviteljstva vojvode od Jorka vraćeni su kraljici, saopštila je Bakingemska palata.

Princ Endrju suočava se sa slučajem seksualnog zlostavljanja na američkom sudu nakon što je sudija odbacio ponudu njegovog advokata da odbaci slučaj. On negira optužbe.

Sada vojvoda od Jorka više neće koristiti naziv „Njegovo kraljevsko visočanstvo“ u bilo kom zvaničnom svojstvu.

Odstupio je od svih javnih dužnosti.

Palata je u saopštenju navela: „Uz kraljičino odobrenje i saglasnost, vojna pripadnost i kraljevsko pokroviteljstvo vojvode od Jorka vraćeni su kraljici.

„Vojvoda od Jorka će nastaviti da ne preuzima nikakve javne dužnosti i brani ovaj slučaj kao privatni građanin.

Predstavnici vojvode od Jorka nisu dali dalje komentare.

Virdžinija Žufre traži neodređenu odštetu dok tuži kraljičinog sina zbog navodnog seksualnog napada na nju kada je imala 17 godina u građanskom postupku koji je pokrenut protiv kraljevske porodice u SAD. On negira optužbe.

Izvor blizak vijvodirekao je za Standard: „S obzirom na čvrstinu sa kojom je sudija Kaplan pozdravio naše argumente, nismo iznenađeni presudom.

„Međutim, to nije bila presuda o meritumu navoda Žufreove. Ovo je maraton, a ne sprint i vojvoda će nastaviti da se brani od ovih tvrdnji.

Ranije u četvrtak, princ Endrju se po prvi put zatajio nakon presude sudije.

Pojavile su se fotografije na kojima je vojvoda proteran iz svoje kuće, Rojal Lodža, u blizini zamka Vindzor u Berkširu.

Kurir.rs/Evening Standard

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track