ŠVEDSKA POJAČAVA VOJNE AKTIVNOSTI NA 330 KILOMETARA OD MOĆNE RUSKE ENKLAVE: Gotland vrvi od vojske, nešto opasno se sprema!
Foto: EPA

drama

ŠVEDSKA POJAČAVA VOJNE AKTIVNOSTI NA 330 KILOMETARA OD MOĆNE RUSKE ENKLAVE: Gotland vrvi od vojske, nešto opasno se sprema!

Planeta -

Švedska vojska saopštila je u četvrtak da pojačava svoje vidljive aktivnosti na ostrvu Gotland u Baltičkom moru usred pojačanih tenzija između NATO-a i Rusije i nedavnog raspoređivanja ruskih desantnih brodova na Baltiku.

Moskva je uplašila Zapad gomilanjem trupa u blizini Ukrajine, što je izazvalo strahove da razmišlja o invaziji. Moskva negira bilo kakve takve planove, rekavši da može da rasporedi snage na svojoj teritoriji kako god želi. Opširnije

Gotland, najveće ostrvo u Švedskoj, je strateški važno i nalazi se oko 330 kilometara (205 milja) od Kalinjingrada, sedišta ruske Baltičke flote. Švedska je 2019. na ostrvu rasporedila ažurirani sistem odbrane od raketa zemlja-vazduh.

General-potpukovnik Majkl Klason, načelnik zajedničkih operacija u Oružanim snagama, rekao je Rojtersu da trupe od četvrtka patroliraju lukom i aerodromom Visbija, glavnog grada Gotlanda.

Švedska nije članica NATO-a, ali ima bliske veze sa atlantskim savezom i jača svoje oružane snage nakon decenija zanemarivanja usred povećane zabrinutosti zbog ruskog zveckanja sabljama u regionu Baltičkog mora.

Klaeson je rekao da je potez Gotlanda pokrenut ulaskom ruskih desantnih brodova u Baltičko more ove nedelje i nakon godina pogoršanja bezbednosnih uslova, uključujući i neposrednu geografsku okolinu Švedske.

„Nedavna bezbednosna dešavanja i tenzije na nivou bezbednosne politike nisu promenile tu sliku, već su je pojačale“, rekao je on, dodajući da su oružane snage nedavno primetile proširenje stranih ofanzivnih sposobnosti u blizini Švedske.

„... Ruski desantni brodovi su primer takve ofanzivne sposobnosti“, rekao je on. „Oni su prošli kroz (Danski) moreuz Veliki Belt i nastavili u Baltičko more.

Klaeson je rekao da oružane snage takođe preduzimaju akcije u drugim delovima Švedske kao odgovor na nedavne ruske poteze, ali je odbio dalje komentarisanje.

Vrhovni vojni komandant Švedske rekao je prošle nedelje da bi švedska bezbednosna strategija bila potpuno narušena ako bi NATO pristao da se uzdrži od daljeg širenja i da obuzda neke od svojih aktivnosti u Evropi, kao što je Rusija zahtevala.

Kurir.rs/Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja