OVAJ BERLINSKI ZID NIJE PAO: Radnici u istočnoj Nemačkoj i dalje imaju mnogo manje plate od zemljaka sa zapada!
Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

statistika

OVAJ BERLINSKI ZID NIJE PAO: Radnici u istočnoj Nemačkoj i dalje imaju mnogo manje plate od zemljaka sa zapada!

Planeta -

Radnici u bivšoj Istočnoj Nemačkoj zarađuju u proseku stotine evra manje mesečno od svojih kolega na zapadu zemlje, iako su prošle tri decenije od ponovnog ujedinjenja Nemačke, pokazuje zvanična statistika.

Bruto plate za zaposlene sa punim radnim vremenom u zapadnim pokrajinama i Berlinu, isključujući posebne isplate iznad normalne plate zaposlenih, iznosile su u proseku 4.237 evra mesečno u trećem tromesečju 2021. U pet istočnonemačkih pokrajina ta cifra je 3.442 evra.

Stranka Levica, koja je takođe zatražila objavljivanje podataka, zalagala se da do 2025. plate budu izjednačene u celoj zemlji, što bi se dogodilo 35 godina nakon ujedinjenja dva dela Nemačke, razdvojena posle Drugog svetskog rata.

„U svakoj istočnonjemačkoj pokrajini ljudi zarađuju manje nego u bilo kojoj zapadnoj“, rekao je vođa parlamentarne grupe Levice Ditmar Barč.

„Razlika u platama je i dalje velika, nešto manje od 900 evra... Jednaka plata za jednak rad, to je ono što će smanjiti opravdane frustracije“, rekao je Barč.

Podaci pokazuju značajne razlike, ne samo između regiona, već i između sektora, kao i između žena i muškaraca.

Pojedini stručnjaci ističu da, zbog razlike u troškovima života, koji su manji u Istočnoj Nemačkoj, razlika u kupovnoj moći nije tolika koliko pokazuju razlike u platama.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track