OČEKUJU SE TALASI OD TRI METRA Cela istočna obala Japana dobila upozorenje na CUNAMI! Vulkanska erupcija izazvala haos na Pacifiku
Foto: Foto: Printscreen Twitter

Kataklizma u najavi

OČEKUJU SE TALASI OD TRI METRA Cela istočna obala Japana dobila upozorenje na CUNAMI! Vulkanska erupcija izazvala haos na Pacifiku

Planeta -

Erupcija podzmenog vuklana u blizini Tonge izazvala je paniku na Pacifiku pa su izdata upozorenja o eventualnom cunamiju za celu istočnu obalu Japana, kao i za južno ostrvo Amami i lanac ostrva Takara.

Cunami izazvan podvodnom vulkanskom erupcijom već je pogodio pacifičku državu Tongu i podstakao mnoge druge nacije da izdaju upozorenja, uključujući Sjedinjene Države i Japan.

Erupcija je bila toliko velika da se videla iz svemira.

Stanovnici su upozoreni da se evakuišu iz priobalnih i obalnih područja i traže viši teren u ranim satima u nedelju, 16. januara, a očekuje se da će talasi dostići visinu od tri metra.

Neki lokalni mediji javili su da su talasi cunamija već stigli do obale Tohokua i Okinave u nedelju rano ujutru.

Najstroži savet je za ostrva Amami i Tokari, gde bi talasi mogli da dostignu tri metra. Ostala područja ne bi trebalo da očekuju visine veće od jednog metra, prema podacima Japanske meteorološke agencije.

Mapa agencije pokazuje da je cela istočna obala zemlje osvetljena žutim "upozorenjem" za cunami, dok delovi lanca ostrva na jugu imaju crvena upozorenja.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja