ERUPCIJA VULKANA NA TONGI: Značajna šteta u glavnom gradu, opasnost od cunamija uglavnom prošla, SAD, Novi Zeland nude pomoć VIDEO
Foto: Patrick T. FALLON / AFP / Profimedia

posledice

ERUPCIJA VULKANA NA TONGI: Značajna šteta u glavnom gradu, opasnost od cunamija uglavnom prošla, SAD, Novi Zeland nude pomoć VIDEO

Planeta -

Cunami izazvan erupcijom vulkana na ostrvskoj državi Tonga izazvao je "značajnu" štetu u Nuku'alofi, glavnom gradu arhipelaga.

Kako je novinarima reklae novozelandska premijerka Džasinda Ardern, proglašena pretnja sada je prošla.

Pacifički centar za upozorenje na cunami (PTWC) saopštio je noćas a je pretnja od cunamima "uglavnom prošla" za pacifičke zemlje, ali da su narednih sati moguće manje promene nivoa mora.

Cunami je žestoko pogodio severnu obalu Nuku'alofe, gde su na obalu izbačeni čamci i veliko kamenje, ali nema prijavljenih žrtava, rekla je Ardern, ne navodeći da li su štetu pretrpela i druga ostrva u arhipelagu.

Novozelandska premijerka je dodala da "trenutno nema značajnije erupcije" i da je pepeo prestao da pada, ali se ne može isključiti dalja vulkanska aktivnost. Ona je takođe ponudila pomoć Tongi.

U međuvremenu Sjedinjene Države su poručile da su "spremne da pošalju pomoć svojim pacifičkim susedima".

Snimci iz svemira pokazali su vreme erupcije vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha'apai u petak na jednom od nenaseljenih ostrva Tonge.

Erupcija je izazvala cunami koji je preplavio obale Pacifika od Japana preko Sjedinjenih Država do Perua.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track