GEOSTRATEGIJA Kim Džong Un učestalim testiranjem raketa želi da dobije ustupke od saveznika Si Đinpinga!
Foto: AP

AZIJSKE IGRE

GEOSTRATEGIJA Kim Džong Un učestalim testiranjem raketa želi da dobije ustupke od saveznika Si Đinpinga!

Planeta -

Severna Koreja juče neočekivano ispalila još dva projektila kratkog dometa, koji su završili u moru nedaleko od obala Japana

U petak je izvršeno lansiranje rakete s voza Pokazivanje vojne moći Severne Koreje
U petak je izvršeno lansiranje rakete s voza Pokazivanje vojne moći Severne Korejefoto: EPA

Severna Koreja juče je neočekivano ispalila još dva balistička projektila kratkog dometa, koji su završili u moru nedaleko od obale Japana! U pitanju je četvrto severnokorejsko lansiranje projektila od početka 2022.

Hipersonične rakete

Vojska Južne Koreje saopštila je da su projektili najverovatnije lansirani sa međunarodnog aerodroma Pjongjang. Lansirani su u razmaku od četiri minuta i leteli su brzinom oko 380 kilometara na čas na maksimalnoj visini od 42 kilometra pre nego što su pali u more.

Glavni saveznici u regionu Si Đinping i Kim Džong Un
Glavni saveznici u regionu Si Đinping i Kim Džong Un foto: AP

Odnosi Pjongjanga i Pekinga - Pandemija stopirala trgovinu

Od početka pandemije trgovina između Severne Koreje i Kine znatno je opala. Kineski izvoz u Severnu Koreju je opao 2020. za 81 odsto u odnosu na 2019, dok je u istom periodu izvoz Severne koreje u Kinu opao za 78 odsto. Prošle godine nije došlo do oporavka. Vrednost robe uvezene iz Kine opala je sa 478 miliona na 191 milion dolara, dok je u Kinu iz Severne Koreje uvezena roba vredna 35,6 miliona dolara. Pjongjang se nalazi pod međunarodnim sankcijama i zbog toga se u Kinu uglavnom švercuje ugalj u manjim brodovima ili teretnim železničkim kompozicijama.

Američka Komanda za Indo-Pacifik navela je da rakete ne predstavljaju neposrednu opasnost za osoblje i teritoriju SAD niti za njihove saveznike, ali je ukazala na destabilizirajući uticaj "nelegalnog" programa naoružanja Severne Koreje. Japanski ministar odbrane Nobuo Kiši rekao je da su rakete pale izvan japanske "ekskluzivne ekonomske zone". Severna Koreja je, po navodima njenih vlasti, izvršila testove hipersonične rakete 5. i 11. januara, kao i probno ispaljivanje balističke rakete sa voza u petak kao odgovor na nove sankcije koje je uvela administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena prošle nedelje zbog nastavka testiranja projektila.

Zbog politike prema koroni - Poremećaj u svetskoj trgovini

U Kini je na snazi politika nulte tolerancije prema koronavirusu, što se poklapa sa početkom Zimskih olimpijskih igara, ali bi moglo da dovede do novih poremećaja u svetskoj trgovini. Kina je druga najveća svetska ekonomska sila posle SAD. Prošle godine je zbog jednog slučaja koronavirusa zatvoren ključni terminal u luci Ningbo-Džoušan, trećoj najvećoj u svetu. Investiciona banka Goldman Saks je prognozu kineskog rasta u 2022. smanjila na 4,3 odsto, navodeći da postoji realna opasnost od novih zastoja u isporukama iz Kine.

Međutim, spekuliše se da lider Severne Koreje Kim Džong Un, osim demonstracije vojne moći, ima i skriveni motiv za učestala lansiranja. Kako prenosi BBC, simptomatično je to što su lansiranja usledila uoči Zimskoj olimpijskih igara u Pekingu koje počinju 4. februara i koji za Kinu predstavljaju najvažniji događaj u poslednjih desetak godina. Kina, sa predsednikom Si Đinpingom na čelu, glavni je saveznik Severne Koreje. Spekuliše se da režim u Pjongjangu želi da izvrši pritisak na Peking kako bi izdejstvovao što bolje uslove u trgovini između dve zemlje.

Crvene linije

- Vrlo lako mogu da zamislim kako Kina nije zadovoljna zbog testiranja projektila koje na njenom pragu vrši Severna Koreja uoči početka Zimskih olimpijskih igara, koje su veoma politički osetljiv i prestižan događaj za Kinu. Ako se lansiranja nastave, ne smemo isključiti mogućnost da je Severna Koreja uznemirena zbog nekih poteza Kine - kaže Čad O'Karol, analitičar za Severnu Koreju.

Najviše od marta 2020. - U Kini 223 novozaražena

Broj zaraženih kovidom 19 u Kini u jednom danu dostigao je najveći nivo od marta 2020, a Peking se trudi da suzbije visokozarazni omikron soj tri nedelje pred početak Zimskih olimpijskih igara. U Kini su zabeležena 223 nova slučaja zaraze koronavirusom, od kojih 80 u priobalnom gradu Tijandžinu. Porast broja zaraženih je evidentiran je u još devet velikih gradova.

Ankit Panda, ekspert iz Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir, ističe da je Peking dosad bio tolerantan po pitanju testiranja projektila koje je vršila Severna Koreja, ali da Kina ima crvene linije kada su u pitanju testovi nuklearnog oružja i balističkih projektila dugog dometa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja