POSLE SUKOBA, POLITIČKA KRIZA: Predsednik Kazahstana smenio ministra odbrane, nedostajali mu inicijativa i komandni kvaliteti
Foto: EPA/STRINGER

najgore nasilje za 30 godina

POSLE SUKOBA, POLITIČKA KRIZA: Predsednik Kazahstana smenio ministra odbrane, nedostajali mu inicijativa i komandni kvaliteti

Planeta -

Kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev smenio je danas ministra odbrane optujužući ga da nije pokazao dovoljno odlučnosti i inicijative u odgovoru na nedavne nerede i nasilje u toj zemlji.

Tokajev je smenio Murata Bektanova sprovodeći čistku u bezbednosnim krugovima, u nastojanju da konsoliduje svoju vlast posle nasilnih protesta u prvoj sedmici januara, najgorim u poslednjih 30 godina, prenosi Rojters.

"Tokom januarskih događaja, oružane snage, usled toga što im je rukovodstvo bilo veoma neodlučno i nedostajalo mu inicijative, nisu mogle kvalitetno da ispune dodeljene zadatke", obrazložio je kazahstanski predsednik i optužio ministra da nije pokazao "komandne kvalitete" u januarskim događajima.

Kazahstan je početkom ovog meseca bio pogođen najgorim talasom nasilja u svojoj postsovjetskoj istoriji, tokom kojeg je ubijeno najmanje 225 ljudi, većinom u Almataju. Tokajev je bio prinuđen da traži vojn pomoć od bivših sovjetskih republika na čelu sa Rusijom da uguši proteste koji su naškodili njegovom i imidžu stabilnog Kazahstana.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track