OTIŠAO U SVOM STILU: Američki političar umro uz pomoć zakona o asistiranom samoubistvu koji je sam pomogao da se donese
Foto: Printscreen/YouTube

tražio pravo na izbor

OTIŠAO U SVOM STILU: Američki političar umro uz pomoć zakona o asistiranom samoubistvu koji je sam pomogao da se donese

Planeta -

Svi bi trebalo da ostanemo verni svojim uverenjima na kraju života, govorio je Vilem Džuit.

Vilem Džuit preminuo je 12. januara u 59. godini u svom domu u Riptonu, Vermont od raka.

Ovaj lider većine u Predstavničkom domu Vermonta i bivši poslanik u Vermontu, pre smrti podržao je izmene zakona iz 2013. godine koji dopušta neizlečivo bolesnima da okončaju svoj život, preneo je AP.

Džuit je preminuo baš uz pomoć tog zakona, saopštila je njegova supruga Elen Mejek Džuit.

- To je u potpunosti njegov stil - da zagovara zakon u koji je čvrsto verovao i koristi svoje mogućnosti kako bi se zalagao za druge ljude, rekla je njegova ćerka Abigejl.

Džuit, advokat i strastveni biciklista, bio je u Predstavničkom domu Vermonta od 2003. do 2016. godine i ostao je upamćen po svojoj energiji, humoru i inteligenciji. Pomoćnik čelnika opštine postao je 2011. a potom i vođa većine.

- Živeo je život punim plućima. Sarađivati s njim u zakonodavnom telu bilo je sjajno, bio je vrlo pametan i definitivno se nije bojao da pokaže svoju žestoku stranu, rekao je predsedavajući Predstavničkog doma Šap Smit.

- Svi bi trebalo da ostanemo verni svojim uverenjima na kraju života, govorio je Džuit 2013. godine, kad su se podržale izmene zakona za okončanje života neizlečivo bolesnih osoba.

- Njegova podrška stvarno je bila presudna. Vrlo je ponosan na ovaj zakon, rekla je tada Betsi Vokerman, predsednica neprofitne organizacije "Pacijentov izbor Vermont".

Džuit je 29. decembra govorio o svom iskustvu sa zakonom i predložio izmene koje se sada razmatraju.

Pre smrti, koristio je zakon u čijem je donošenju odigrao važnu ulogu kako bi dobio recept koji bi mu pomogao da okonča život. Smatrao je da su ograničenja za pacijente i pružaoce usluga - naročito predugačka čekanja - opstruktivna i potpuno besmislena.

Vokerman je s njim razgovarala telefonom 7. januara, pet dana pre nego što je umro.

- Samo je želeo da se čuje njegov glas, koji je bio neverovatno moćan jer je imao ulogu i zakonodavca i pacijenta, bio je to glas osobe pri kraju života, koja ima pravo na izbor, rekla je ona.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja