PRVI GRČKI RAFALI STIGLI IZ FRANCUSKE I ZAGRMELI IZNAD AKROPOLJA Premijer oduševljen: Oni su garant mira VIDEO
Foto: Marios Lolos / Xinhua News / Profimedia

čuvari neba

PRVI GRČKI RAFALI STIGLI IZ FRANCUSKE I ZAGRMELI IZNAD AKROPOLJA Premijer oduševljen: Oni su garant mira VIDEO

Planeta -

U sredu je u Grčku doletelo šest borbenih aviona Rafal koje je ta zemlja kupila od Francuske.

Reč je o prvoj "tranši" od ukupno 18 Rafala (12 polovnih, šest novih) za koje će Grčka izdvojiti 2,32 milijarde evra. Naknadno je Atina izrazila nameru da kupi još šest novih Rafala, za koje se pretpostavlja da će ih koštati dodatnih milijardu evra.

Prilikom dolaska u Grčku, francuski avioni su preleteli i čuveni Akropolj, a potom su se uputili u vazdušnu bazu Tangara pored Atine, gde su ih dočekali i vodeni topovi i natpis "dobrodošli kući". Ceo događaj uživo prenosila nacionalna televizija.

0654627914, rafali, Grčka
foto: Marios Lolos / Xinhua News / Profimedia

Na "dočeku" francuskih aviona govor je održao grčki premijer Krijakos Micotakis koji je poručio da će Rafali biti "garant mira".

- Novi avioni koji su danas stigli osiguraće bolju i mirniju budućnost za ceo region. Samo 16 meseci nakon što smo ih poručili, oni će čuvati naše nebo, poručio je Micotakis.

Nabavka Rafala deo je velike modernizacije Oružanih snaga Helenske Republike za koju će grčki porezni obveznici do 2025. godine da izdvoje čak 11,5 milijardi evra, što je izazvalo kritike opozicione stranke Siriza. Osim nabavke Rafala, Grčka nadograđuje i flotu svojih F-16-ica, a u planu je, između ostalog, i kupovina novih fregata za mornaricu (verovatno od Francuske).

Motiv za veliku modernizaciju grčke vojske leži na prvom mestu u zategnutim odnosima sa Turskom. Atina i Ankara imaju čitav niz otvorenih pitanja kojima se ne nazire rešenje, ali zato služe za periodično podizanje tenzija između dve zemlje.

Između ostalih, spore se oko nalazišta gasa u istočnom Sredozemlju, statusa nekih Egejskih ostrva kao i Kipra, čiji severni deo samo Turska priznaje kao nezavisnu državu.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track