REKLI USA NAVY ZBOGOM Ispraćen razarač američke mornarice iz kineskih voda! Šunjao se oko spornih ostrva
Foto: Profimedia / Jack Guez / AFP

pomorski incident

REKLI USA NAVY ZBOGOM Ispraćen razarač američke mornarice iz kineskih voda! Šunjao se oko spornih ostrva

Planeta -

Kineska vojska je saopšila da su njeni brodovi i vazdušne snage poslani su u misiju u utorak kao odgovor na američki razarač.

Američki razarač USS Benfold, koji je opremljen vođenim projektilima, prema tvrdnjama Kine je ilegalno ušao u područje blizu ostrva Parsli koje Peking naziva Xisha ostrvima i tvrdi da su njen teritorij. Brodovi i letelice kineske vojske su "upozorili i ispratili" američki vojni brod koji je plovio u Južnom kineskom moru.

Zvaničnici kineske vojske tvrde da je USS Benfold "ozbiljno povredio kineski suvereniter i bezbednost" pa su upozorili SAD da će "snositi ozbiljne posledice" ukoliko Wašington nastavi sa sličnim aktivnostima.

Američka mornarica se nije odmah oglasila, ali je najavila svoje saopštenje.

USS Benford je u septembru 2021. godine krenuo u "operaciju slobodne plovidbe" blizu spornog grebena na koji Kina polaže pravo. I tada je Kina saopštila da je "naterala" američki ratni brod na odlazak iz njenih voda.

Južno kinesko more je jedna od najprometnijih morskih ruta na svetu, a Kina ga smatra ključnim za svoju nacionalnu bezbednost Regionalne sile uključujući Kinu, Vijetnam, Maleziju, Filipine i Bruneje polažu prava na njih, ali SAD ne uvažava njihove tvrdnje i rutinski nastavlja ploviti osporavajući tvrdnje Pekinga o suverenitetu, piše Raša Tudej.

Kurir.rs/Klix.ba/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track