NOVI EVROPSKI POREDAK EMANUEL MAKRONA Francuski predsednik pozvao na stvaranje nove Evrope i obnovu odnosa sa Rusijom kao 1990-tih
Foto: EPA / Julien Warnand

Osovina pariz -moskva

NOVI EVROPSKI POREDAK EMANUEL MAKRONA Francuski predsednik pozvao na stvaranje nove Evrope i obnovu odnosa sa Rusijom kao 1990-tih

Planeta -

Francuski predsednik predložio je da se novom poretku bezbednosti i stabilnosti prvo razgovara u EU, zatim sa NATO, pre nego što bude predložen za pregovore sa Rusijom

Francuski predsednik Emanuel Makron na početku predsedavanja svoje zemlje EU ustalasao je London i Vašington pozivom da je vreme za "iskren dijalog" sa Rusijom, koji je neophodan da se izgradi novi evropski poredak zasnovan na pravilima, kao i da je vreme za strateško "prenaoružavanje" Evrope kao sile mira i ravnoteže, piše RT

Emanuel Makron
foto: EPA / SARAH MEYSSONNIER / POOL

Govor u Evropskom parlamentu

- Bezbednost našeg kontinenta zahteva strateško prestruktuiranja naše Evrope kao sile mira i ravnoteže, posebno u našem dijalogu sa Rusijom, rekao je Makron u sredu u govoru u Evropskom parlamentu u Strazburu i objasnio da je za taj proces potrebno nekoliko godina, a onda dodao:

- I za nas i za Rusiju, zarad bezbednosti našeg kontinenta koji je nedeljiv, potreban nam je ovaj dijalog, rekao je Makron i dodao da on treba da bude „iskren i zahtevan u suočavanju sa destabilizacijom, mešanjem i manipulacijom".

Prema rečima francuskog predsednika, saradnja sa Rusijom mora da bude zasnovana na principima i pravilima „na koja smo pristali i protiv kojih smo delovali sa Rusijom pre trideset godina.

Suverenitet pre svega

Ovaj novi sistem, tvrdi Makron, trebalo bi da bude oslobođen pretnji, prinude i sfera uticaja i dao bi državama slobodan izbor kada je u pitanju članstvo u organizacijama ili bezbednosnim aranžmanima, uz garantovanje njihovog teritorijalnog integriteta.

On je predložio da se o „novom poretku bezbednosti i stabilnosti" prvo razgovara u okviru EU, zatim u okviru NATO, pre nego što bude predložen „za pregovore sa Rusijom".

Za Francusku, evropski suverenitet je bio u središtu nedavnih razgovora na sastanku ministara spoljnih poslova EU u Brestu. Pariz ima za cilj da ojača poziciju snage Evropljana, dok čini sve da izbegne rat.

Normandijski format

On je takođe rekao da će Francuska nastaviti da radi sa Nemačkom u okviru Normandijskog formata na pronalaženju „političkog rešenja" za sukob na istoku Ukrajine, koji, prema njegovim rečima, „ostaje izvor trenutnih tenzija".

Emanuel Bon i Jens Plotner, diplomatski savetnici francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca, posetili su Kijev i Moskvu poslednjih dana kako bi osigurali da ovi razgovori uskoro ponovo počnu na ministarskom nivou. Uprkos žestokim kritikama, Normandijski format je sada široko priznat kao glavni okvir za rešavanje sukoba na istoku Ukrajine.

Najnovija Makronova retorika zvuči drugačije od stava SAD i NATO bloka.

Kurir.rs/A.Mlakar

Pariz priprema sve odgovore na scenarije na istoku Evrope

Uprkos različitim analizama o tome da li je napad Rusije na Ukrajinu neizbežan, Pariz je u skladu sa svojim evropskim partnerima u pripremama da odgovori na sve scenarije vojne eskalacije u blizini rusko-ukrajinske granice gde je Rusija nagomilala više od 123.000 vojnika poslednjih meseci. Evropljani su zabrinuti zbog sajber-napada koje je Ukrajina pretrpela 14. januara, što je navelo NATO da objavi da je potpisao sporazum koji jača njenu saradnju sa tom zemljom u suprotstavljanju takvim napadima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track