KANADSKA ŠKOLA JE NAZVANA PO PRINCU ENDRUU: Rešili da ga promene, možda uspeju ali tek iz drugog puta!
Foto: AP

drama

KANADSKA ŠKOLA JE NAZVANA PO PRINCU ENDRUU: Rešili da ga promene, možda uspeju ali tek iz drugog puta!

Planeta -

Kanadska srednja škola nazvana po vojvodi od Jorka objavila je planove za preimenovanje, u pokušaju da se distancira od rastuće kontroverze oko kraljičinog drugog sina.

Direktor srednje škole Princ Endru u provinciji Nova Škotska rekao je porodicama u sredu da očekuju promenu jer škola traži ime koje „podržava naše vrednosti kao bezbedan i inkluzivan“ prostor.

„Ime škole treba da odražava našu školsku zajednicu... Nadamo se da ćemo nastaviti da gradimo naš identitet kao pozitivna zajednica koja podržava i poštuje, sa imenom koje odgovara“, napisao je direktor Kreg Kembel u mejlu.

Srednja škola sa skoro 800 učenika imenovana je 1960. godine u znak sećanja na rođenje princa Andreja. Dok većina učenika školu naziva "PA", nedavne optužbe protiv vojvode od Jorka znače da to ime više nije održivo, kažu u školi.

Članovi zajednice su prvobitno izrazili zabrinutost zbog imena 2019. godine, ali su se pokušaji da se škola preimenuje suočili sa protivljenjem bivših studenata i stanovnika zabrinutih zbog gubitka istorijske veze.

Endru se suočava sa mogućom tužbom u Sjedinjenim Državama zbog optužbi da je napao Virdžiniju Žufre dok je bila tinejdžerka. Ona navodi da ju je prodao vojvodin prijatelj Džefri Epstajn, osuđeni seksualni prestupnik, i da je bila primorana da ima seks sa Endrjuom kada je imala 17 godina. Endru je više puta negirao obe optužbe i da je ikada sreo Giuffrea, uprkos fotografiji na kojoj su njih dvoje zajedno .

Prošle nedelje kraljica je svom drugom sinu oduzela počasnu vojnu pripadnost, ostavljajući tri kanadska puka bez kraljevskog pokrovitelja. Njegov zvanični Tviter nalog, TheDukeOfYork, više ne postoji i njegov Jutjub nalog više nije dostupan.

Odluka kanadske srednje škole da prekine bilo kakvu vezu sa Endrjuom dolazi više od dve godine nakon što je fondacija SickKids u Torontu, najveća dečija bolnica u zemlji, ukinula ulogu pokrovitelja princa Endrua. Škola Lejkfild koledža u Ontariju, koju je Endru pohađao kratko vreme u mladosti, okončala je vojvodin mandat kao počasnog predsednika školskog odbora.

Škola je formirala šestočlanu komisiju, koja se sastoji od učenika, osoblja i članova zajednice dok počinje potragu za novim imenom. Lokalni list je predložio crnačke lidere za građanska prava, vrhunske političare, ubijenog policajca ili domorodačko ime za region kao moguće kandidate za rebrendiranu školu.

Kurir.rs/Guardian

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track