RUMUNIJA BELEŽI PANDEMIJSKI REKORD: Skoro 20.000 zaraženih koronom u poslednja 24 sata
Foto: EPA/Robert Ghement

novi soj se lako širi

RUMUNIJA BELEŽI PANDEMIJSKI REKORD: Skoro 20.000 zaraženih koronom u poslednja 24 sata

Planeta -

Rumunija je danas zabeležila novi pandemijski rekord sa 19.649 novozaraženih kovidom-19 uz brzometan skok broja slučajeva, ali hospitalizacije i broj umrlih ostaju znatno niži u odnosu na prethodni talas zaraze, pokazuju zvanični podaci.

Pre samo mesec dana Rumunija je beležila manje od hiljadu slučajeva zaraze korona virusom dnevno. Ali broj novozaraženih dnevno skočio je naglo od pojave jako prenosivog omikron soja virusa.

Uprkos rekordnom broju novozaraženih prijavljeno je samo 49 umrlih, u poređenju sa nekoliko stotina dnevno tokom oktobra i novembra. Od 49 umrlih od korona virusa njih 43 nije vakcinisano, navele su vlasti.

Šef rumunskog Odelenja za vanredne sitaucije Raed Arafat rekao je novinarima danas da vakcinacija ostaje rešenje za izbegavanje teškog oblika bolesti.

"Nažalost niko od mladih ljudi koji su umrli u poslednja 24 časa je bio vakcinisan. A procenat umrlih, od onih koji su na odeljenjima intenzivne nege su uglavnom nevakcinisane osobe, što je situacija koja je mogla biti sprečena da su vakcinisani", rekao je on.

Rumunija je druga zemlja u EU sa najmanjim brojem vakcinisanih protiv kovida-19, sa samo 49 odsto odraslog stanovništva koje je dobilo dve vakcine, u poređenju sa prosekom od 80 odsto za Uniju.

Tokom prošle nedelje u Rumuniji je dato manje od 20.000 vakcina dnevno, pokazuju zvanični podaci. Lekar primarne nege u Institutu za plućne bolesti u Bukureštu Dragoš Zaharija rekao je da je veliko olakšanje što se sada beleži minimalni broj prijema u bolnicima. On je rekao da su slučajevi mnogo manje teški nego u delta talasu i da ne očekuje veliki uticaj na broj prijema u bolnicama i broj umrlih.

"Izgleda da je kraj pandemije blizu", rekao je on.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track