VATIKAN OSEĆA STID I KAJANJE Papa Franja: Kanonsko pravo je važan korak u borbi protiv zlostavljanja u Katoličkoj crkvi
Foto: Alberto PIZZOLI / AFP / Profimedia

pozvao na strogu primenu

VATIKAN OSEĆA STID I KAJANJE Papa Franja: Kanonsko pravo je važan korak u borbi protiv zlostavljanja u Katoličkoj crkvi

Planeta -

Papa Franja pozvao je danas na strogu primenu kanonskog prava u borbi protiv zlostavljanja u Katoličkoj crkvi.

"Crkva, uz Božju pomoć, nastavlja sa obavezom da obezbedi pravdu žrtvama koje su zlostavljali naši članovi, primenjujući sa posebnom pažnjom i strogošću propisano kanonsko pravo", rekao je Franja.

Papa Franja rekao je to u Apostolskoj palati dok je primao predstavnike Kongregacije za nauk vere, vatikanske vlasti koja se bavi izveštajima o zlostavljanju. Franja je ukazao na nedavne reforme koje olakšavaju pozivanje na odgovornost zlostavljača u Crkvi.

"Ovo samo po sebi ne može biti dovoljno za suzbijanje ovog fenomena, ali je važan korak prema ponovnom uspostavljanju pravde, popravljanju skandala i smeni počinitelja", rekao je 85-godišnji papa.

Vatikan ponovio da oseća "stid i kajanje" zbog seksualnog zlostavljanja sveštenika nad maloletnicima

Vatikan je u četvrtak ponovio da oseća "stid i kajanje" zbog seksualnog zlostavljanja koje su sveštenici počinili nad maloletnicima, nakon objavljivanja nezavisnog izveštaja u kojem se dovode u pitanje postupci pape emeritusa Benedikta XVI.

Penzionisani papa Benedikt XVI, koji se 2013. odrekao službe, teško se sumnjiči u tom nezavisnom izveštaju o seksualnom zlostavljanju maloletnika u nadbiskupijama Minhen i Frajsing, koje je u četvrtak objavljeno u Nemačkoj. Papa emeritus upravljao je tim biskupijama od 1977. do 1982.

U izveštaju koje je naručila Katolička crkva advokati navode da kardinal Džozef Racinger, pre nego što je izabran za papu, nije učinio ništa kako bi udaljio četvoricu crkvenih ljudi koji su se sumnjičili za seksualno zlostavljanje maloletnika.

Penzionisani papa Benedikt XVI, koji ima 94 godine živi povučeno u samostanu u Vatikanu, "odlučno" je odbio bilo kakvu odgovornost u izjavi koju je poslao advokatima.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track