OVAJ GRAD SE NALAZI NA GRANICI SA RUSIJOM, ALI NJEGOVI STANOVNICI NISU ZABRINUTI Neka nas se klone ili će se vratiti u sanducima
Foto: Sergii Zarev / Panthermedia / Profimedia

napetost

OVAJ GRAD SE NALAZI NA GRANICI SA RUSIJOM, ALI NJEGOVI STANOVNICI NISU ZABRINUTI Neka nas se klone ili će se vratiti u sanducima

Planeta -

Stanovnici drugog najvećeg grada u Ukrajini rekli su da se nadaju najboljem, a pripremaju za najgore, dok su hiljade ruskih vojnika pored ukrajinske granice, a diplomatskim pregovorima nije postignut napredak.

Grad koji je Zelenski identifikovao kao moguću metu ruskog napada

Harkov, industrijski grad u istočnoj Ukrajini u kome se nalaze fabrike tenkova, aviona i traktora, smešten je 42 kilometra od ruske granice. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski identifikovao ga je kao moguću metu ruskog napada.

Rusija negira da planira da napadne Ukrajinu, ali pritiska Zapad da joj pruži bezbednosne garancije, uključujući blokadu pridruživanja Ukrajine NATO savezu.

Gradonačelnik Harkova Igor Terehov rekao je da će grad od 1,4 miliona stanovnika biti "smiren i pribran" i da neće dopustiti da ga iko preuzme.

"Pokušavam da ne razmišljam o tome"

Intervjuisani ove nedelje, neki stanovnici rekli su da će ostati i boriti se, drugi da bi mogli da se presele.

0592339818, Harkov, Grad
foto: Sergii Zarev / Panthermedia / Profimedia

-Ne moram da ostanem na jednom mestu, ako se nešto dogodi - mogu da radim na daljinu, rekla je projektna menadžerka Danijela Šatohina.

-Pokušavam da ne razmišljamo tome. Nadam se da će sve biti u redu, nadam se najboljem. Bolje je da se ne paniči pre vremena, nego kada se dogodi, da se odluči u trenutku, dodala je.

Druga stanovnica, pomoćnica brend menadžera Anja Vergeles, uporedila je situaciju sa 2014. godinom, kada je Rusija zauzela poluostrvo Krim.

Niko nije mislio da bi to moglo da se dogodi Krimu. Niko to nije mogao da zamisli. Ne želim o tome da mislim, ali ne znamo šta će se dogoditi sledeće, rekla je.

0571061826, Harkov
foto: Vitalii Kliuiev / Alamy / Alamy / Profimedia

Zelenski je u intervjuu objavljenom u petak rekao da napad na Harkiv može da se izvede, iako je njegov portparol kasnije rekao da je predsednik izneo hipotetički scenario.

"Bežanje? Nema šanse!"

Najviše američke i ruske diplomate u petak nisu postigli veći pomak na pregovorima o Ukrajini, ali su se složili da će nastaviti razgovore kako bi pokušali da reše krizu.

Voditelj prodaje Oleksij Kormlets rekao je da neće napustiti Harkiv šta god da se desi.

-Bežanje? Ne. Nema šanse! Ovde sam rođen. Ovde sam odrastao. Ostajem bez obzira na sve. A ako moram u odbranu grada, to ću i učiniti, rekao je.

IT programer Anton Sergejev misli je da Rusija možda samo zvecka oružjem i prisetio se neuspešnog pokušaja separatističkih snaga koje podržava Rusija da zauzmu grad 2014. godine.

-Ovde su već bili 'dočekani' pa su naučili da je bolje da se klone. Ili će se vratiti kući u limenim sanducima. A majke će im plakati, rekao je.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track