PRETNJA PO DEMOKRATIJU Tramp posle poraza na izborima hteo da vojska zapleni mašine za glasanje!
Foto: AP

OSUJEĆEN PLAN

PRETNJA PO DEMOKRATIJU Tramp posle poraza na izborima hteo da vojska zapleni mašine za glasanje!

Planeta -

Nacionalni arhiv otkrio dokumenta koja pokazuju da je bivši predsednik Amerike bio spreman na sve kako bi ostao na vlasti

Istraga je utvrdila da nisu hakovani Elektronski uređaji za glasanje u SAD
Istraga je utvrdila da nisu hakovani Elektronski uređaji za glasanje u SADfoto: Profimedia

Donald Tramp je bio spreman da preduzme i krajnje mere koje predstavljaju pretnju za demokratiju kako bi ostao na vlasti, posle poraza na predsedničkim izborima održanim u novembru 2020. godine! Kako otkriva ugledni portal Politiko, Nacionalni arhiv Sjedinjenih Američkih Država objavio je predlog izvršne naredbe kojom odlazeći predsednik Amerike naređuje najvišim vojnim zvaničnicima u zemlji da zaplene mašine za glasanje.

Izvršna naredba

Ekskluzivni dokument na tri strane predstavlja poslednji u nizu dokaz koliku je pretnju za demokratiju Tramp predstavljao nakon izbora na kojima ga je porazio aktuelni šef Bele kuće Džozef Bajden.

Opasna igra - Još ne priznaje poraz

Iako je od izbora u SAD prošlo više od godinu dana, Donald Tramp i dalje ne priznaje rezultate i tvrdi da su oni bili pokradeni ne navodeći nikakav konkretan dokaz. Tramp je stav o pokradenim izborima ponovio više puta, a poslednji put prošle nedelje na mitingu u Arizoni. Ankete pokazuju da ovakav Trampov stav podržava više od polovine pristalica Republikanske stranke. Prema zvaničnim rezultatima, Bajden je osvojio 81.268.924 glasa (306 elektora), a Tramp 74.216.154 glasa (232 elektora).

- Od danas ministar odbrane treba da zapleni, sakupi, obezbedi i istraži sve mašine za glasanje, svu opremu i sve informacije koje su u elektronskom obliku - navodi se u dokumentu na kojem je datum 16. decembar 2020. Politiko piše da dokument u vidu izvršne predsedničke naredbe nije potpisan, ali da otkriva koje je krajnje mere Tramp bio spreman da preduzme. U dokumentu se navodi i da će biti imenovan poseban advokat koji bi podizao tužbe za sve navodne prevare koje bi se utvrdile tokom zaplene elektronskih uređaja za glasanje. Kako bi se opravdao predlog izvršne predsedničke naredbe, u dokumentu se nabraja niz teorija zavere, među kojima je i ta da su glasačke mašine hakovane. Ove sumnje su zvaničnici u više navrata demantovali. Zasad nije poznato ko je autor ove naredbe.

Više od 750 dokumenata

Ona je deo više od 750 dokumenata koji su predati komitetu Predstavničkog doma Kongresa SAD, koj vodi istragu o napadu na Kapitol 6. januara prošle godine. Vrhovni sud Amerike je ranije odbio Trampov predlog da se zabrani objavljivanje ovih dokumenata jer bi to moglo da ugrozi nacionalnu bezbednost. Planirano je bilo da Pentagon zadrži glasačke mašine najmanje 60 dana, sve dok se ne sprovede istraga, čime bi Tramp ostao na vlasti do sredine februara. Podsećamo, nakon izjašnjavanja elektora 6. januara posle upada Trampovih pristalica, Džozef Bajden je 20. januara položio zakletvu i zvanično postao 46. predsednik SAD.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track