ON JE PRVA ŽRTVA NEOBJAVLJENOG RATA UKRAJINE I RUSIJE: Nemački admiral podneo ostavku zbog komentara o Krimu i Putinu! VIDEO
Foto: Screenshot YT/Kiel Munition Clearance Week

očekivano

ON JE PRVA ŽRTVA NEOBJAVLJENOG RATA UKRAJINE I RUSIJE: Nemački admiral podneo ostavku zbog komentara o Krimu i Putinu! VIDEO

Planeta -

Viceadmiral Kej-Ahim Šenbah podneo je ostavku na mesto šefa nemačke mornarice nakon što je javno rekao da je Krim izgubljen za Ukrajinu i da Vladimir Putin „verovatno” zaslužuje poštovanje.

Nemačka se u subotu suočila sa diplomatskim incidentom nakon komentara šefa mornarice Kej-Ahima Šenbaha o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i krizi u Ukrajini. Kasno u subotu, više medija je izvestilo da je Šenbah podneo ostavku na svoju funkciju.

Taj potez je podstaknut govorom koji je Šenbah održao tokom posete Indiji. Govoreći na Institutu za odbrambene studije i analize Manohar Parikar, nemački viceadmiral je rekao da Putin „verovatno“ zaslužuje poštovanje.

„Ono što on zaista želi je poštovanje“, rekao je viceadmiral, govoreći na engleskom u primedbama koje su postavljene na video snimku na Jutjubu.

„I, Bože moj, davanje poštovanja nekome je jeftino, čak i bez ikakvih troškova... Lako mu je dati poštovanje koje zaista zahteva — a verovatno i zaslužuje“, rekao je Šenbah, nazivajući Rusiju starom i važnom zemljom.

Šenbah je rekao da se treba pozabaviti ruskim akcijama u Ukrajini, ali je dodao da je „poluostrvo Krim nestalo: nikada se neće vratiti — to je činjenica“.

Šenbah je rekao da se strateško poluostrvo Krim nikada neće vratiti pod kontrolu Ukrajine

Primedbe su direktno bile u suprotnosti sa zvaničnim stavom EU i SAD. Vašington i njegovi saveznici kažu da je moskovsko pripajanje poluostrva Ukrajini 2014. bilo neprihvatljivo i da mora biti poništeno.

U subotu je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je pozvalo nemačku ambasadorku Anku Feldhuzen da istakne „kategoričku neprihvatljivost“ Šenbahovih komentara.

Komentari načelnika mornarice dolaze u trenutku kada je Rusija okupila desetine hiljada vojnika na ukrajinskim granicama i mnogi su zabrinuti da bi invazija mogla biti u pripremi. Rusija je negirala bilo kakvu planiranu agresiju na Ukrajinu.

Nemačka vlada nije dala zvaničnu izjavu, iako se ogradila od Šenbahovih komentara u subotu.

„Sadržaj i izbor reči u izjavama ni na koji način ne odgovaraju stavu Saveznog ministarstva odbrane“, rekao je portparol nemačkog ministarstva odbrane za javni servis ZDF.

Šenbah sada mora da se objasni svom nadređenom, generalnom inspektoru Eberhardu Zornu, saopštilo je ministarstvo. Pored toga, nemačka vladajuća koalicija će u ponedeljak razgovarati o izjavama šefa mornarice, izvestio je ZDF.

Sa svoje strane, Šenbah je uputio izvinjenje na svom Tviter nalogu. „Nema potrebe da se prepiremo: to je očigledno bila greška“, tvitovao je on.

„Moje primedbe o politici odbrane tokom razgovora u istraživačkom centru u Indiji odražavale su moje lično mišljenje u tom trenutku. One ni na koji način ne odražavaju zvaničan stav ministarstva odbrane“, napisao je on.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pozvalo je Nemačku da odbaci Šenbahove komentare u vezi sa Krimom, rekavši da oni podrivaju napore za suprotstavljanje ruskoj agresiji.

„Ukrajina je zahvalna Nemačkoj na podršci koju je već pružila od 2014. godine, kao i na diplomatskim naporima za rešavanje rusko-ukrajinskog oružanog sukoba. Ali sadašnje izjave Nemačke su razočaravajuće i suprotne su toj podršci i naporima“, navodi ukrajinski Forin rekao je ministar Dmitro Kuleba na Tviteru.

„Nemački partneri moraju da prestanu da podrivaju jedinstvo takvim rečima i postupcima i da ohrabruju (ruskog predsednika) Vladimira Putina da pokrene novi napad na Ukrajinu“, dodao je Kuleba.

Kijev je takođe istakao svoje „duboko razočarenje“ stavom nemačke vlade „o neuspehu u obezbeđivanju odbrambenog oružja Ukrajini“. Nedostatak podrške za oružje je još jedna tačka spora između dve zemlje.

Nemačka je u petak navodno otišla toliko daleko da je blokirala Estoniju da pošalje svoje oružje nemačke proizvodnje Ukrajini.

Berlin već dugo tvrdi da ne podržava slanje oružja u aktivne zone sukoba i naglašava da bi takve isporuke ometale pregovore i mirno rešavanje krize.

Kurir.rs/DW

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track