RANO GLASANJE U PORTUGALU: Ankete pokazuju da socijalisti vode, ali i da desnica tu prednost smanjuje
Foto: EPA-EFE/Alejandro García

prevremeni izbori 30. januara

RANO GLASANJE U PORTUGALU: Ankete pokazuju da socijalisti vode, ali i da desnica tu prednost smanjuje

Planeta -

U Portugalu je danas počelo rano glasanje na opštim izborima. Više od 300.000 birača prijavilo se za rano glasanje, nedelju dana pre održavanja prevremenih opštih izbora.

Prve ankete pokazuju da socijalisti vode, ali se njihova prednost u odnosu na najbliže suparnike desnog centra smanjuje.

Rano glasanje ove godine je omogućeno zbog pandemije, kako bi se na dan izbora, sledeće nedjelje, smanjila gužva. Premijer Antonio Kosta, koji je od 2015. vodio dve uzastopne manjinske socijalističke vlade, među onima je koji će ranije glasati.

Prevremeni izbori raspisani su nakon što nije uspeo da osigura podršku za budžet za 2022. od dve manje stranke krajnje levice koje su podržavale njegovu vladu. Bio je to prvi put od povratka demokratije 1974. u toj članici EU da je budžet odbijen.

Socijalisti imaju oko 38 posto podrške u poređenju sa nešto više od 30 posto koliko ima glavna opoziciona stranka desnog centra PSD, što bi Kostu ponovno ostavilo bez većine u parlamentu, pokazala je anketa Radija Renasenka.

Međutim, ankete poslednjih dana pokazuju da se jaz smanjuje i da bi na izborima više podrške mogla da dobije krajnje desna stranka Čega, koja je prvi put ušla u parlament s jednim mestom posle izbora 2019. godine.

Prema anketama mogla bi dobiti podršku od gotovo sedam posto birača, što bi je učinilo trećom najvećom snagom u parlamentu.

Kosta je svoje bivše saveznike Levi blok i Komunističku partiju proglasio "neodgovornim" jer su odbacili njegov budžet i pozvao birače da mu daju većinu u parlamentu od 230 mesta.

Na poslednjim izborima 2019. Kosta je dobio 108 mesta, osam manje od potpune većine.

Ako njegova stranka osvoji najviše glasova, ali opet ne bude imala većinu, Kosta je rekao da planira da vlada sam, pregovarajući o podršci drugih stranaka za zakone od slučaja do slučaja.

Politikolog Hoze Santana Pereira rekao je AFP da će Kosti biti teško da formira "stabilnu vladu" bez krajnje desnice.

Tokom prvog Kostinog mandata, zemlja je doživela ekonomski rast što je omogućilo vladi da ukine mere štednje uvedene tokom dužničke krize u Evorpi 2011. godine.

Tada je prvi put od povratka demokratije 1974. zemlja imala višak u budžetu. Pandemija koronavirusa malo je zakomplikovala stvar ali je Portugal jedna od najvakcinisanijih zemalja na svetu.

Portugalskim biračima koji su zaraženi i u izolaciji biće dopušteno da napuste svoje domove kako bi glasali 30. januara, a preporučuje se period između 18 i 19 sati, kada su biračka mesta tradicionalno manje zauzeta. Zvaničnici procenjuju da je čak 600.000 ljudi trenutno u karantinu.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track