INFORMACIONI RAT London: Putin bi prorusku Ukrajinu! Moskva: To su obične dezinformacije!
Foto: AP

NAPETO NA ISTOKU

INFORMACIONI RAT London: Putin bi prorusku Ukrajinu! Moskva: To su obične dezinformacije!

Planeta -

Na osnovu procene obaveštajne službe MI6 i bez konkretnih dokaza britanska vlada iznela nove teške optužbe na račun ruskih vlasti

Rat na istoku Evrope, na svu sreću onaj informacioni, već je uveliko počeo! Poslednjih nedelja nema dana da se ne pojavi neka nova optužba na račun Rusije i njenog predsednika Vladimira Putina, dok se iz Kremlja trude da ove navode što pre demantuju, ponavljajući kao papagaji da ne planiraju invaziju na Ukrajinu!

Murajev po volji

Poslednje optužbe dolaze iz Velike Britanije. Kako prenosi Njujork tajms, vlada u Londonu tvrdi da Rusija želi da zameni ukrajinsku vladu promoskovskom administracijom.

Ostavka komandanta nemačke mornarice

Komandant nemačke mornarice Kej-Ahim Šenbah podneo je ostavku nakon što je njegova izjava - da ruski predsednik Vladimir Putin zaslužuje poštovanje i da se Krim koji je okupirala Rusija "nikad neće vratiti Ukrajini", dobila brojne kritike u zemlji i inostranstvu. - Zatražio sam od ministarke odbrane Kristina Lambreht da me odmah razreši dužnosti i ona je prihvatila moj zahtev - saopštio je viceadmiral Kej-Ahim Šenbah. On je u petak rekao kako "Putin želi poštovanje": - I bože moj, ukazati nekome poštovanje malo košta, ako ne i ništa. Ako se ja pitam, jednostavno je, ukažite mu poštovanje koje zahteva, i verovatno zaslužuje.

Izveštaj je baziran na osnovu procene obaveštajne službe MI6, ali bez nuđenja dokaza koji bi to potkrepili. U izveštaju se navodi i da se bivši ukrajinski poslanik Jevgenij Murajev razmatra u Moskvi kao potencijalni kandidat da preuzme vlast u Kijevu. Murajev je lider male proruske stranke Naši, koja trenutno uopšte nema poslanike u ukrajinskom parlamentu. Zanimljivo je da iz Londona ne navode kako to Rusija s Putinom na čelu namerava da izvede, tj. da postavi svoje poslušnike na vlast u Kijevu.

Putin ima sobu za ples oko šipke?

Ruski opozicionar i njegovi saradnici su objavili novih 500 fotografija navodnog Putinovog dvorca vrednog milijardu dolara na obali Crnog mora. Na fotografijama se vidi da imanje poseduje sobu za ples na šipci, pozorište, vinski podrum, teren za golf... I ranije su zapadni mediji prenosili navode ruskog opozicionara da je ova palata izgrađena za Putina, što je Kremlj u više navrata demantovao. Prošle godine se oglasio oligarh Arkadij Rotenberg, potvrdivši da je on vlasnik i da planira da raskošno imanje pretvori u hotel.

Nekoliko sati kasnije oglasilo se Ministarstvo spoljnih poslova Rusije odbacujući tvrdnje Velike Britanije: - Dezinformacija koju je pustilo britansko ministarstvo spoljnih poslova dokaz je da su članice NATO predvođene anglosaksoncima te koje podižu tenzije po pitanju Ukrajine. Pozivamo britansko ministarstvo da prestane s provokativnim aktivnostima i zaustavi širenje besmislica - navela je portparolka ruskog ministarstva Marija Zaharova.

Napeto na granici

Informacioni rat Rusije i zapadnih zemalja vodi se zbog nagomilavanja ruske vojske na ukrajinskoj granici. Zapad optužuje Rusiju da je nagomilala desetine hiljada vojnika na granici sa Ukrajinom u nameri da izvede napad na tu zemlju.

Iskrcavanje... Ruski vojnici stižu u Belorusiju
Iskrcavanje... Ruski vojnici stižu u Belorusijufoto: AP

Za vežbu u Belorusiji - Stigle divizije S-400

Dve divizije ruskih raketnih kompleksa S-400 stigle su u Belorusiju, gde će učestvovati u vojnoj vežbi "Saveznička odlučnost 2022". Kako je precizirano, jedinice Istočnog vojnog okruga sa standardnom tehnikom i naoružanjem izvele su kombinovani marš do poligona, gde će se izvršavati zadaci borbene obuke na teritoriji Belorusije, preneo je Sputnjik. Praktična dejstva trupa održaće se na pet poligona i četiri aerodroma, a provera će se odvijati u dve faze.

Kremlj je u više navrata negirao bilo kakvu ratobornu nameru, ali uslovljava smirivanje situacije ugovorima koji bi garantovali neširenje NATO, posebno na Ukrajinu, i povlačenje Alijanse iz istočne Evrope. Zapad kaže da je to neprihvatljivo i preti Rusiji razornim sankcijama ako napadne Ukrajinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track