NE DRAMITE! EU ne planira povlačenje svojih diplomata iz Ukrajine dok su pregovori u toku: Ne vidimo nikakvog razloga za to
Foto: EPA/KENZO TRIBOUILLARD / POOL

kriza na istoku

NE DRAMITE! EU ne planira povlačenje svojih diplomata iz Ukrajine dok su pregovori u toku: Ne vidimo nikakvog razloga za to

Planeta -

Evropska unija za sada ne planira da povuće svoje diplomate i njihove porodice iz Ukrajine, rekao je šef EU diplomatije Žozef Borelj.

Sjedinjene Države naložile su članovima porodica zaposlenih u američkoj ambasadi u Ukrajini da napuste tu zemlju, tvrdeći da je vojni upad Rusije moguć u bilo kom trenutku. Isto je uradila i Velika Britanija.

Iz Brisela je jutros stigao "hladan tuš" kada je saopšteno da neće slediti politiku SAD i UK o povlačenju diplomata iz Ukrajine.

Borelj je rekao da nema potrebe da se "dramatizuje" situacija oko Rusije dok su pregovori s Moskvom u toku.

"Pregovori traju i ne mislim da treba da napustimo Ukrajinu”, poručio je Borelj pred sastanak Saveta ministra spoljnih polslova EU, koji se danas održava u Briselu.

"Mi nećemo to učiniti jer ne znamo nikakve posebne razloge. No američki državni sekretar Entoni Blinken će nas informisati o tome", dodao je on.

Napetosti oko Ukrajine porasle su poslednjih meseci. Vašington optužuje Kremlj da planira invaziju na Ukrajinu, što Moskva demantuje i traži garancije od Zapada da se NATO neće širiti dalje na istok.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track