TAJANSTVENA DAMA POLAKO OTKRIVA SVOJE MISTERIJE: Arheolozi pronašli "ukiseljen" fetus u egipatskoj mumiji
Foto: Mariano Montella/PACIFIC / Sipa Press / Profimedia

trudnica

TAJANSTVENA DAMA POLAKO OTKRIVA SVOJE MISTERIJE: Arheolozi pronašli "ukiseljen" fetus u egipatskoj mumiji

Planeta -

Prošle godine, arheolozi su predstavili neverovatno otkriće: Mumificirani fetus u abdomenu njegove mumificirane drevne egipatske majke.

Ko je bila ta žena i kako je umrla pre nešto više od 2.000 godina i dalje su misterije – stoga je poznata kao Tajanstvena dama. Ali sada znamo kako je fetus očuvan. Prema novim istraživanjima Varšavskog projekta mumija, fetus se "ukiselio" u telu žene koje se raspadalo.

Stručnjaci kažu da je proces sličan kiseljenju jajeta. "Fetus je ostao u netaknutoj materici i počeo da se 'kiseli'. To nije najestetskije poređenje, ali vam je jasna ideja", naveo je istraživački tim, predvođen bioarheologom Marzenom Ožarek-Szilke sa Univerziteta u Varšava u Poljskoj i arheologom Vojčehom Ejsmondom iz Poljske akademije nauka.

"PH vrednost krvi u leševima, uključujući i sadržaj materice, značajno opada, postaje kiselija, koncentracije amonijaka i mravlje kiseline vremenom se povećavaju. Postavljanje i punjenje tela natronom [smesa soli koja se sakuplja iz suvih jezerskih korita] značajno ograničava pristup vazduha i kiseonika. Krajnji rezultat je gotovo hermetički zatvorena materica u kojoj se nalazi fetus", naveo je tim.

Iako postoje i oni koji nisu sigurni da je zaista reč o fetusu, budući da na snimcima ne mogu da se jasno razluče kosti bebe, poljski tim kaže da su kosti fetusa su veoma slabo mineralizovane tokom prva dva trimestra, što znači da ih je teško otkriti nakon podvrgavanja konzervacionim procesima. Kosti fetusa je još teže pronaći tokom arheoloških iskopavanja.

Uz to, "kiseljenje" tela Misteriozne dame i fetusa dodatno je demineralizovalo ionako delikatne fetalne kosti.

Ovo otkriće arheologa moglo bi da dovede i do otkrića drugih "trudnih" mumija. Ono što arheologe sada interesuje je zašto je Tajanstvenoj dami ostavljen fetus a svi ostali unutrašnji organiz izvađeni prilikom mumifikacije?

"Možda je to imalo veze sa verovanjima i ponovnim rođenjem u zagrobnom životu“, rekla je Ožarek-Silke za Sajens Alert. "Sad je teško izvući bilo kakve zaključke jer ne znamo da li je ovo jedina trudna mumija. Za sada je to definitivno jedina poznata trudna egipatska mumija".

Analiza tima je utvrdila i da, zbog položaja fetusa i zatvorenog stanja porođajnog kanala, žena nije umrla na porođaju. Prethodna analiza pokazala je da je Tajanstvena dama imala između 20 i 30 godina kada je umrla, a da je njena trudnoća bila između 26 i 30 nedelja.

"Tajanstvena dama je umrla zajedno sa nerođenim detetom. To je bila osoba koja je sanjala, koja je volela i bila voljena. A sada nam otkriva tajne koje je ponela sa sobom u grob", poručili su eksperti.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track