TALIBANI STIGLI U OSLO: Sa zapadnim diplomatama pregovaraju o rešenju za humanitarnu krizu, ali nadaju se i priznanju!
Foto: EPA / STIAN LYSBERG SOLUM

avganistan na ivici katastrofe

TALIBANI STIGLI U OSLO: Sa zapadnim diplomatama pregovaraju o rešenju za humanitarnu krizu, ali nadaju se i priznanju!

Planeta -

Talibanski čelnici počeli su u Oslu razgovor o teškoj humanitarnoj krizi u Avganistanu sa zapadnim diplomatima koji obnovu dijaloga uslovljavaju poštovanjem ljudskih prava.

Izaslanstvo avganistanskih talibana, koje predvodi ministar spoljnih poslova Amir Kan Mutaki, sastaje se u Oslu s predstavnicima Sjedinjenih Država, Francuske, Velike Britanije, Nemačke, Italije, EU i Norveške.

Amir Kan Mutaki
foto: EPA / TERJE PEDERSEN

U središtu razgovora je teško humanitarno stanje u Afganistanu lišenom međunarodne pomoći i pogođenim sušama, zbog čega glad preti više od polovini stanovništva.

"U pokušaju da rešimo humanitarnu krizu, nastavljamo britku diplomatiju s talibanima u stalnoj težnji da Avganistan bude stabilan, da se poštuju prava i da u vlast budu uključeni svi slojevi", napisao je u nedelju na Tviteru američki izaslanik za Afganistan Tomas Vest.

talibani, Oslo, Norveška
foto: EPA / STIAN LYSBERG SOLUM

Talibani se nadaju priznanju

Talibani se nadaju da će pregovori pomoći njihovim nastojanjima da međunarodna zajednica prizna njihovu vladu.

Još nijedna vlada nije priznala režim fundamentalističkih talibana koje su s vlasti svrgnule SAD 2001, ali su se u avgustu 2021. vratili na vlast.

Zapadni čelnici kažu da se zbog humanitarne krize "mora pregovarati s vlastima koje sada de fakto vode zemlju".

Brojni stručnjaci i pripadnici avganistanske dijaspore kritkovalii su poziv talibanima i održano je nekoliko protesta pred ministarstvom spoljnih poslova u Oslu.

U Kabulu je Vahida Amiri, aktivistkinja koja redovno protestuje od povratka talibana na vlast, izrazila "žaljenje što zemlja poput Norveške organizuje ovaj samit, seda za sto s teroristima i s njima sklapa sporazume".

Kurir.rs / Index.hr, Foto: EPA / STIAN LYSBERG SOLUM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track