OSLOBAĐANJE ZASTAVE: Australija obezbedila autorska prava na aboridžinsku zastavu
Foto: Richard Milnes / Shutterstock Editorial / Profimedia

rezultat duge kampanje

OSLOBAĐANJE ZASTAVE: Australija obezbedila autorska prava na aboridžinsku zastavu

Planeta -

Australijska vlada potpisala je ugovor o dobijanju autorskih prava na aboridžinsku zastavu, čime je zastava prvi put dostupna za javnu upotrebu.

To je rezultat dugotrajne kampanje "za oslobađanje zastave" koju su vodili zagovornici starosedelaca i članovi zajednice.

"Oslobodili smo zastavu Aboridžina za Australijance", rekao je premijer Skot Morison u saopštenju u utorak.

"Aboridžinska zastava sada će moći da se koristi na sličan način kao i australijska nacionalna zastava, znači besplatno, uz puno poštovanje i na dostojanstven način".

"Svi Australijanci sada mogu da stave aboridžinsku zastavu na odeću kao što su sportski dresovi i majice, može se crtati na sportskim terenima, uključivati ​​na veb stranice, u slike i druga umetnička dela, koristiti digitalno i u bilo kom drugom mediju bez potrebe za traženjem dopuštenja ili plaćanjem naknade", rekao je Morison.

Zastavu je dizajnirao umetnik Harold Tomas 1970. godine, a sadrži crvenu, crnu i zlatnu boju koja predstavlja australijske Aboridžine i njihovu povezanost sa zemljom.

Australijska vlada priznala ju je kao zvaničnu zastavu 1995. godine.

Ali Tomas je do sada zadržao autorska prava za zastavu. Njegova ranija odluka da preda prava za korišćenje na odeći jednoj neautohtonoj kompaniji bila je kontroverzna i izazvala je pravne sporove oko njene upotrebe, uključujući i australijske sportske timove.

Prema novom ugovoru, komercijalna kompanija Kerol end Ričardson Flegvorld i dalje će biti ekskluzivni licencirani proizvođač aboridžinskih zastava, ali to neće sprečiti pojedince da prave sopstvene zastave za ličnu upotrebu.

Vlada je platila 14,2 miliona američkih dolara kako bi obezbedila autorska prava, izvestila je nacionalna televizija ABC i mreža AAP.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track