DRAMA NA AMERIČKOM NOSAČU AVIONA U JUŽNOM KINESKOM MORU Najmoderniji borbeni avion razbio se o palubu broda, ima povređenih
Foto: Larissa T. Dougherty / AFP / Profimedia

PILOT BIO PRIMORAN DA SE KATAPULTIRA

DRAMA NA AMERIČKOM NOSAČU AVIONA U JUŽNOM KINESKOM MORU Najmoderniji borbeni avion razbio se o palubu broda, ima povređenih

Planeta -

Sedam pripadnika američke ratne mornarice povređeno je kada je američki ratni avion F-35C, tokom rutinskih operacija, imao nesreću tokom sletanja na pistu nosača aviona USS ''Karl Vinson'' u Južnom kineskom moru, a pilot bio primoran da se katapultira, saopšteno je iz Pentagona.

-Pilot se bezbedno katapultirao iz aviona i izvučen je američkim vojnim helikopterom. On je u u stabilnom stanju, ali ukupno je sedam mornara povređeno, navodi se u saopštenju i precizira da su trojica pripadnika mornarice morala da budu evakuisana do medicinske ustanove u Manili, dok je četvoro zbrinuto na brodu i pušteno nakon ukazane pomoći, prenosi Rojters.

Mornarica je saopštila da je pokrenula istragu u uzrocima nesreće mlaznog aviona F-35 koji proizvodi kompanija ''Lokid Martin''.

Ovo je prva takva nesreća jednomotornog lovca F-35C, posebno dizajniranog za operacije sa nosača aviona.

F-35C je borbeni avion pete generacije,jedan od najmodernijih na svetu, prenosi Jutarnji list CNN.

Ističe se i da je u trenutku nesreće pilot obavljao rutinski let. Pilot je u stabilnom stanju.

Američko ministarstvo odbrane saopštilo je ranije danas da su dve udarne grupe američkih mornaričkih nosača aviona, koje predvode brodovi USS ''Karl Vinson'' i USS ''Abraham Linkoln'', u nedelju počele operacije u Južnom kineskom moru, preosi Sputnjik pisanja Tanjuga.

U saopštenju je navedeno da će se izvoditi vežbe koje uključuju operacije protiv podmornica, vazdušni napadi i PVO s ciljem jačanja borbene gotovosti.

Kupilo ga niz država

Ovo je prva takva nesreća jednomotornog lovca F-35C, posebno dizajniranog za operacije sa nosača aviona.

F-35A, kojim upravljaju vazdušne snage, 'konvencionalni' je borbeni avion poleće i sleće sa uobičajene uzletno-sletne staze, a F-35B, verzija za marince, je avion sa mogućnošću vertikalnog sletanja i uzletanja sa kratke piste. Sve tri verzije smatraju se najmodernijim borbenim avionima na svetu.

Raznim verzijama F-35 takođe se koriste američki saveznici i partneri, uključujući Japan, Južnu Koreju, Ujedinjeno Kraljevstvo, Australiju, Italiju, Norvešku, Holandiju i Izrael.

Takođe, još neke zemlje, poput Danske, Švicarske, Singapura, Poljske i Finske, kupuju F-35 ili već čekaju prve isporuke aviona.

Nesreća u Južnom kineskom moru koja se dogodila u ponedeljak bila je druga za model F-35 ove godine.

Naime, 4. januara pilot južnokorejskog F-35 izveo je hitno sletanje u vazdušnoj bazi nakon što mu se stajni trap pokvario zbog elektroničkih problema, objavile su južnokorejske vazdušne snage.

Kurir.rs/Sputnjik/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja