ŽELI DA ISPUNI PREDIZBORNA OBEĆANJA: Gradonačelnik Njujorka najavio plan zaustavljanja oružanog nasilja
Foto: Stefan Jeremiah / Zuma Press / Profimedia

NAKON TALASA NASILNIH ZLOČINA

ŽELI DA ISPUNI PREDIZBORNA OBEĆANJA: Gradonačelnik Njujorka najavio plan zaustavljanja oružanog nasilja

Planeta -

Gradonačelnik Njujorka Erik Adams najavio je na konferenciji za novinare sprovođenje agresivnog plana sa ciljem zaustavljanja oružanog nasilja u tom gradu, nakon niza oružanih napada na policajce i talasa nasilnih zločina.

Prema njegovim rečima, Nacrt plana za okončanje oružanog nasilja obuhvataće veći broj policajaca na ulicama, sprečavanje dotoka oružja u grad i imenovanje koordinatora za suzbijanje oružanog nasilja u sklopu svih gradskih kancelarija. Time će, kako je naglasio, ispuniti svoja predizborna obećanja.

0656092018, Erik Adams, Njujork, gradonačelnik, gradonačelnik Njujorka
foto: Stefan Jeremiah / Zuma Press / Profimedia

"Pretvaramo svoj bol u svrhu", rekao je Adams, i sam bivši policajac. Adamsovoj najavi prethodio je niz izrazito medijski popraćenih ubistava u gradu Njujorku u nedeljama od kada je 1. januara preuzeo dužnost.

Intenziviranje policijskih patrola

Jedan policajac je ubijen a drugi teško ranjen prošlog petka u Harlemu, prilikom intervencije u slučaju porodičnog nasilja. U odvojenim incidentima u različitim delovima grada prošle nedelje su ranjena još dvojica policajaca.

Prema najavljenom planu, u naredne tri nedelje intenziviraće se broj policijskih patrola u 30 gradskih okruga u kojima se odvija 80 odsto njujorških nasilnih zločina. Policajci će biti jasno vidljivi i prepoznatljivi, biće opremljeni kamerama koje se nose na telu, a proći će i pojačanu obuku, rekao je Adams.

Bivši policijski kapetan i predsednik gradske četvrti Bruklin, demokrata Adams pobedio je na gradskim izborima u novembru na platformi koja je obećala poboljšanje javne bezbednosti kroz ulaganja u agresivnije policijsko delovanje.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track