SPAVAJTE MIRNO, NEMA POTREBE DA PAKUJETE TORBE: Ukrajinski ministar odbrane rekao da ne postoje pokazatelji da će Rusija napasti!
Foto: Profimedia / Nina Lyashonok

smiruju narod

SPAVAJTE MIRNO, NEMA POTREBE DA PAKUJETE TORBE: Ukrajinski ministar odbrane rekao da ne postoje pokazatelji da će Rusija napasti!

Planeta -

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov rekao je u parlamentu da ''do danas nema osnova za verovanje'' da Rusija sprema za direktnu invaziju, i da njene trupe nisu formirale, kako je rekao, borbenu grupu koja bi mogla da se probije preko granica.

"Ne brinite, spavajte mirno. Nema potrebe da imate spakovane torbe'', poručio je ukrajinski ministar, prenosi AP.

Ovakve izjave usledile nakon ponovljenih uveravanja predsednika Volodimira Zelenskog i drugih zvaničnika da je situacija "pod kontrolom".

Ipak, on je prethodno u jednom intervjuu rekao da ''postoje rizični scenariji'' koji su ''mogući i verovatni u budućnosti'', navodi AP.

Rusija od početka negira da planira napad na Ukrajinu, ali je poslednjih nedelja koncentrisala oko 100.000 vojnika blizu granice i održava vojne vežbe na više lokacija u Rusiji.

Upravo zbog toga je Ukrajini iz SAD poslata 200 miliona dolara vredna pošiljka sa opremom i municijom, potvrdila je zamenica ministra odbrane Hana Maliar.

Navodi se da se potezi SAD sprovode u koordinaciji sa akcijama drugih članica NATO, u cilju jačanja odbrambenog prisustva u istočnoj Evropi, pa je tako Danska poslala fregatu i ratne avione F-16 u Litvaniju, Španija šalje četiri borbena aviona u Bugarsku i tri broda u Crno more kako bi se pridružili pomorskim snagama NATO, a Francuska je saopštila da je spremna da pošalje trupe u Rumuniju.

Kurir.rs / ABC News, Foto: EPA / Nina Lyashonok

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track