POLITIČKI KOREKTNA INTERVENCIJA KOJA IM SE OBILA O GLAVU: Umesto centra za pomoć, narkomani imaju mesto gde se slobodno bodu VIDEO
Foto: Printscreen/Daily Mail

SAN FRANCISKO

POLITIČKI KOREKTNA INTERVENCIJA KOJA IM SE OBILA O GLAVU: Umesto centra za pomoć, narkomani imaju mesto gde se slobodno bodu VIDEO

Planeta -

Vlasti San Franciska pokušale su da naprave centar koji bi pružao pomoć i rehabilitaciju beskućnicima-narkomanima. Njihova politički korektna ideja sada im se obila o glavu.

Novi "centar za povezivanje" na Trgu Ujedinjenih nacija osmišljen tako da beskućnicima-narkomanima omogući pristup centrima za rehabilitaciju otvoren je prošle sedmice u San Francisku ali je istraga Dejli mejla pokazala jezivu sliku narkomana koji koriste drogu na otvorenom, prekrivši pločnik iglama i bljuvotinama.

Centar, je deo "plana invervencije" gradonačelnice London Brid koji je predstavila prošle godin i trebalo bi da posluži kao bezbedna, ograđena oblast gde bi volonteri i zaposleni pomagali beskućnicima-narkomanima da se prijave na rehabilitaciju.

Brid je na ideju o "intervenciji" došla prošle godine kada je konzumiranje narkotika u najsiromašnijem kvartu Tenderloinu (gde je Centar i otvoren) dostiglo jezive nivoe, sa narkomanima koji su bez ikakvih ograda koristili drogu gde su stigli.

Kako je najsiromašniji, Tenderloin je ujedno i kvart sa najviše beskućnika, a situacija se sa krizom opijata koja je zahvatila celu zemlju ovde značajno pogoršala.

Gradonačelnica je zato poručila da policija više neće tolerantna na "s*anja" koja su uništilla San Francisko i da je potrebno promenilti politiku rešavanja ovog gorućeg problema. Otuda, ideja o otvaranju neke vrste prihvatnog centra koji bi povezivao zavisnike sa institucijama koje mogu da im pomognu.

Fotografije Dejli mejla pokazale su da problem ne da nije rešen, nego je ogoljen na otvorenom a Tanderloin je, koliko god to zvučalo neverovatno, još gori nego pre, kada su dnevno dve osobe umirale od predoziranja.

Osim što će ljudima pomagati ako žele da odu na rehabilitaciju, centar koji može da primi najviše 100 ljudi, nudiće beskućnicima pristup osnovnim stvarima poput hrani, vodi, kupatilima, perionici, kao i vakcinaciju protiv kovida i testiranje na HIV i hepatitis C.

Za sada deluje samo kao trg gde se narkomani skupljaju i bez ikakvih ograda, obzira i problema koriste drogu.

Kurir.rs/Dejli mejl

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track